"Latvijas attīstībai" līderi gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās būs EP deputāts Ivars Ijabs un bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks. TVNET+ apsprieda ar abiem kandidātiem, kādēļ viņi nolēma piedalīties vēlēšanās, partijas prioritātes Eiroparlamentā, izaicinājumus, ar kuriem šobrīd saskarās ES, it īpaši drošības un migrācijas jautājumos, kā arī iemeslus balsot par "LA", kas nav pārstāvēta nedz Saeimā, nedz valdībā.

— Austrumu robežas. Kāds varētu apgalvot, ka jau stiprinām austrumu robežas. Tātad, ko jūs varat tādu jaunu pienest?

A. P.: Nu, pirmām kārtām, mūsu austrumu robežas nav reāli militāri nostiprinātas.

— Ko jūs ar to domājat?

A. P.: Mums nav šādu nostiprinājumu ne Igaunijā, ne Latvijā, ne Lietuvā, ne Polijā. Kaut kas ir Somijā. Viens ir nostiprināt robežu civilām krīzēm vai miera apstākļiem. Nu, piemēram, tradicionālais žogs, kaut kāda kontrole, lai cilvēki vienkārši nepārplūstu pāri robežai bez pārbaudes. Bet otrs ir militāri...

— Respektīvi ar cilvēkiem, ieročiem, tankiem tajā skaitā?

A. P.: Jā, tieši tā. Kā mēs varam nodrošināt, lai krīzes vai kara gadījumā ienaidnieka kustība pāri robežai būtu minimāla, lai būtu iespējams apturēt viņus pēc iespējas ātrāk un neļaut iekarot Latvijas teritoriju? [Tam vajag] visādu veidu novērošanas un iekārtas kontroles sistēmas, karaspēka dislokācijas vietas, bruņojuma pieejamību pierobežas rajonos. Iespējams, nostiprinātas līnijas, vietas, arī teritoriju mīnēšanas plānojumu, kaut kādus ierobežojumus, ar ko varētu apturēt militāras kustības pāri robežai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X