Plāno saglabāt valsts līdzdalību Psihiatrijas un narkoloģijas centrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunās psihiatriskās palīdzības nodaļas ēka.
Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra jaunās psihiatriskās palīdzības nodaļas ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministrija (VM) iesniegusi izskatīšanai valdībā rīkojuma projektu, kas paredz saglabāt valsts līdzdalību SIA "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" (RPNC).

RPNC ir valstij piederošā kapitālsabiedrība, kurā 100% kapitāla daļu turētāja ir VM.

RPNC mērķis ir saglabāt, uzlabot un atjaunot iedzīvotāju psihisko veselību, nodrošinot kvalitatīvu, efektīvu, uz pacientu vērstu neatliekamās un plānveida psihiatrijas un narkoloģijas pakalpojumu sniegšanu Latvijas iedzīvotājiem, kā arī nodrošināt tiesu ekspertīzes psihiatrijas, psiholoģijas un narkoloģijas jomā un visu veidu medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu, vienlaikus uzturot klīnisko bāzi ārstniecības personu izglītībai un veicinot zinātnes un pētniecības attīstību.

RPNC ir vienīgā specializētā ārstniecības iestāde Latvijā, kura veic medicīniskās pārbaudes - personas izpēti alkohola, narkotisko, psihotropo un toksisko vielu ietekmes noteikšanai - kas notiek pēc Valsts policijas, Valsts robežsardzes, pašvaldības policijas vai probācijas dienesta pieteikuma.

Kapitālsabiedrība sniedz stratēģiski svarīgus pakalpojumus psihiatrijā, narkoloģijā un ilgstošās sociālās aprūpes jomā, uzsver VM. Tā ir vienīgā ārstniecības iestāde, kas nodrošina medicīniska rakstura piespiedu līdzekli nepilngadīgām personām 16 līdz 17 gadu vecumā, nodrošinot ārstēšanu specializētā psihiatriskā slimnīcā ar apsardzi, vienīgā psihiatriskā ārstniecības iestāde valstī, kurā tiek realizēti visi medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu veidi pēc tiesas lēmuma: ambulatorā ārstēšana, ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā nodaļā, ārstēšana specializētā psihiatriskā nodaļā ar apsardzi.

RPNC sniedz ambulatoros, stacionāros, ka arī dienas stacionāra pakalpojumus psihiatrijas un narkoloģijas jomās, sniedzot arī izglītojošo, informatīvo un konsultatīvo atbalstu, kā arī nodrošina sociālos pakalpojumus un ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumus cilvēkiem ar smagiem garīgiem traucējumiem.

VM vērtējumā, valsts līdzdalības saglabāšana RPNC ir nepieciešama, lai novērstu veselības aprūpes pakalpojumu tirgū pastāvošu nepilnību - situācija, kad tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu attiecīgajā jomā.

Vienlaikus VM norāda, ka RPNC ir vienīgā ārstniecības un tiesu ekspertīžu iestāde Latvijā, kas veic visa veida tiesu ekspertīzes psihiatrijas, psiholoģijas un narkoloģijas jomā, kā arī veic valsts apmaksātos stacionāros un ambulatoros psihiatrijas un narkoloģijas pakalpojumus, ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, līdz ar to tā sniedz valstij stratēģiski svarīgus pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu