Īrijas drošības iestādēm jau pērn tika dots uzdevums uzraudzīt Ždanoku viņas vizītes laikā Donegolā (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tatjana Ždanoka
Tatjana Ždanoka Foto: Zane Bitere/LETA

Par valsts drošību atbildīgajām iestādēm Īrijā pērn tika dots uzdevums uzraudzīt Eiropas Parlamenta (EP) deputāti Tatjanu Ždanoku (LKS) viņas vizītes laikā valstī, vēsta Apvienotās Karalistes laikraksts "The Sunday Times". 

Kā laikrakstu informēja avoti, Īrijas valsts policijas un drošības dienesta pārstāvji tika informēti, ka Tatjana Ždanoka ir "persona, par kuras darbībām interesējas drošības dienesti viņas mītnes zemē" jeb Latvijā.

TVNET jau vēstīja, ka Re:Baltica žurnālistu rīcībā nonākuši dokumenti, kas pierāda, ka 73 gadus vecā eiroparlamentāriete Ždanoka (LKS) par savām aktivitātēm sniegusi atskaites Krievijas izlūkdienesta darbiniekiem. Ždanoka gan noliegusi savu sadarbību ar Krievijas izlūkdienestu.

Kā vēsta "The Sunday Times", Ždanoka pērnā gada oktobrī kopā ar citiem deputātiem no vairākām valstīm apmeklēja Donegolu.

Nekas neliecina, ka par Ždanokas saistību ar Krievijas izlūkdienestiem zināja arī EP deputāti Klēra Deilija un Miks Volless no Īrijas, kuri kļuvuši par starptautiskām Krievijas valsts televīziju "zvaigznēm", izplatot Kremlim draudzīgus vēstījumus, kas pēc tam pārpublicēti ne tikai Krievijas, bet arī Ķīnas, Sīrijas un arābu valstu medijos.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24. februārī gan Ždanoka, gan arī Deilija un Volless Eiropas Parlamentā balsoja pret rezolūciju, kas nosodīja Krievijas sākto karu Ukrainā un arī Baltkrievijas režīma rīcību.

Laikraksts Dublinā centās uzrunāt gan Klēru Deiliju, gan Miku Vollesu, lūdzot skaidrot viņu attiecības ar Tatjanu Ždanoku, tomēr abi deputāti no komentāriem atteicās.

Eiropas Parlaments (EP) ir sācis izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par Ždanokas sakariem ar Krievijas izlūkdienestiem. EP priekšsēdētāja Roberta Metsola "ļoti nopietni" uztver apsūdzības pret Ždanoku.

Kā norāda bijušais CIP virsnieks Džons Sifers, Krievijas izlūkdienestiem regulāri tiek dotas instrukcijas, kā savervēt cilvēkus, kas atrodas varas pozīcijās Rietumos.

"Rietumu pretizlūkošanas profesionāļi var būt droši, ka Ždanokas draugi, kolēģi un citas kontaktpersonas ir Krievijas izlūkdienestu mērķi," uzsver Sifers.

Londonas Universitātes koledžas Slāvu un Austrumeiropas skolas goda profesors un Karaliskā apvienoto resursu institūta vecākais asociētais līdzstrādnieks Marks Galeoti savukārt laikrakstam norādījis, ka neesot runa par to, vai Ždanokai būtu bijusi īpaša Krievijai vērtīga informācija. Tā vietā ir jārunā par iespēju, ka viņa varēja identificēt personas, kuras pēc tam censtos savervēt Krievijas izlūkdienesti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu