Vācijas tiesa ļauj AfD jaunatnes organizāciju klasificēt kā ekstrēmistu kustību

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paul Zinken/dpa/picture-alliance

Drošības iestādēm ir pamats eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) jaunatnes organizāciju klasificēt kā ekstrēmistisku kustību, atzinusi Ķelnes administratīvā tiesa.

Tomēr pirmdien taisītais spriedumam vēl nav tiesiska spēka, jo to iespējams pārsūdzēt Ziemeļreinas-Vestfālenes Augstākajā administratīvajā tiesā.

Vācijas drošības iestādes iepriekš AfD jaunatnes organizāciju bija klasificējuši kā tādu, kas tiek turēta aizdomās par ekstrēmismu.

2023.gada aprīlī drošības iestādes paziņoja, ka par AfD jaunatnes organizāciju "Jaunā alternatīva" (JA) sakrājušies pierādījumi, kas liecina, ka tā iestājas pret demokrātisko iekārtu. Tāpēc JA tika kategorizēta kā labēji ekstrēmistiska organizācija. AfD un JA jūnijā šo lēmumu pārsūdzēja.

Ķelnes administratīvā tiesa šo pārsūdzību noraidīja. Sagaidāms, ka nākamā tiesu instance šo jautājumu izskatīs marta vidū.

Tiesa norādīja, ka drošības iestāžu atzinums nav pasākums, kas "vērsts pret AfD pastāvēšanu, bet tā mērķis ir vienīgi precizēt, vai partija, šajā gadījumā tās jaunatnes organizācija, izvirzījusi antikonstitucionālus mērķus," teikts tiesas lēmumā.

Šādas izpētes pieļaujamību nosaka konstitūcija. Konkrētajā gadījumā JA nepārprotami ir ekstrēmistiska organizācija, atzinusi tiesa.

Kopš 2022.gada 8.marta sprieduma, ar kuru JA tika klasificēta kā organizācija, kura tiek turēta aizdomās par ekstrēmismu, liecības par tās "antikonstitucionāliem centieniem" kļuvušas pārliecinošākas, uzskata tiesa.

JA joprojām uztur etniskās izcelsmes principu. "Etnisko ārvalstnieku" izslēgšana ir JA galvenā ideja, un tāpēc tā vēršas pret cilvēka cieņu, teikts 70 lapaspušu biezajā sprieduma pamatojumā.

Turklāt Vācijas pamatlikums nesatur etniskās kategorijās definēta etniskuma jēdzienu, piebildusi tiesa.

JA tiek pārmesta arī aktīva vēršanās pret ārvalstniekiem, īpaši pret musulmaņiem. Kā uzskata tiesa, JA neizrādot pietiekamu cieņu pret patvēruma meklētājiem un nelegālajiem imigrantiem, kuri pastāvīgi tiekot aprakstīti kā parazīti un noziedznieki vai noniecināti citādos veidos, tādējādi ignorējot to cilvēcīgo cieņu.

Visos politiskajos līmeņos JA darbojoties pret demokrātijas principiem, atzīst tiesa. Vācijas Federatīvā Republika tiekot pielīdzināta diktatoriskam režīmam, tajā skaitā nacistiskajai Vācijai vai Austrumvācijas jeb tā dēvētās Vācijas Demokrātiskās Republikas komunistiskajam marionešu režīmam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu