Ķīnai šobrīd ir daudz vājo vietu, ko Eiropas Savienība varētu izmantot, lai gūtu priekšrocību sarunās ar to – būtībā eiropiešiem jāizdomā, vai tie šajās attiecībās vēlas būt ēzelis, vai tomēr jātnieks, intervijā TVNET+ norāda Penpa Cerings, Tibetas Centrālās administrācijas sikjongs (Indijā bāzētās Tibetas trimdas valdības prezidents).

Visi zina Tibetas garīgo līderi Dalailamu. Kādreiz Dalailama bija atbildīgs gan par garīgo, gan politisko līderību, līdz 2011. gadā atteicās no politiskajām un administratīvajām pilnvarām. Tās pārņēma Tibetas Centrālā administrācija – Indijā bāzēta vēlēta institūcija, kas pārstāv tibetiešus un starptautiskā līmenī lobē Tibetas intereses.

Sikjongs savā Eiropas vizītē paviesojās arī Latvijā, kur tikās ar Saeimas deputātiem un Rīgas domes pārstāvjiem. Latvijas augstākās amatpersonas – prezidents, premjerministrs, ārlietu ministrs – jau vairāk nekā desmit gadus vairās tikties ar Tibetas līderiem; nav noslēpums, ka šāda politika tiek piekopta, lai nesadusmotu Ķīnu.

"Esmu dzirdējis, ka pat Baltijas valstis daudz nodarbojas ar pašcenzūru, lai nesadusmotu Ķīnu, cerot uz lielākām Ķīnas investīcijām jūsu valstī. Taču diemžēl ir jāsaprot – ja Ķīna iegulda naudu, vienalga, vai tās būtu investīcijas, vai arī infrastruktūras projekti, tam ir sava cena, tas nebūs par brīvu. Ķīna neko nedod par brīvu," turpina sikjongs. "Tibetiešiem ir teiciens par sviestu un akmeni. Ja trieksi sviestu pret akmeni, sviests zaudēs. Ja trieksi akmeni pret sviestu, atkal sviests zaudēs. Ja domāsi, ka esi sviests, tad vienmēr būsi zaudētājs. Bet paskatieties uz statistikas datiem, cik daudz iepērkat no Ķīnas un cik daudz eksportējat uz Ķīnu? Protams, jūs no Ķīnas iepērkat vairāk, nekā tai pārdodat. Vairumam Eiropas valstu tirdzniecības bilance ar Ķīnu ir negatīva. Jautājums – kuram kuru vairāk vajag?"

Penpa arī atbildēja uz jautājumu par Saeimas deputātu grupas neseno vizīti uz Ķīnu. Viņš norāda – šādas vizītes ir iestudētas un tiek rūpīgi kontrolētas, lai parādītu Ķīnu tikai no tās puses, ko Ķīnas amatpersonas uzskata par vēlamu.

"Visas šīs vizītes ir iestudētas. Apkārt vienmēr ir cilvēki. Pajautājiet saviem deputātiem no Latvijas: vai

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X