LŪSIS BAUDA ⟩ “Nepareizie” konservatīvās domas konferencē “Demos” (3)

Foto: Pēteris Tīss
Toms Lūsis
, TVNET publicists
CopyLinkedIn Draugiem X

Kādu laiciņu pēc tam, kad biju apmeklējis un uzrakstījis nelielu recenziju par pērn Rīgā notikušo Džordana Pītersona lekciju, saņēmu uzaicinājumu apmeklēt arī pašmāju konservatīvo domātāju konferenci “Demos”. Vairākas reizes dažādu ārēju apstākļu dēļ tas neizdevās, bet šoreiz zvaigznes salikās labvēlīgi, tāpēc devos uz pasākuma ceturto sesiju – “Ceturtā vara”.

Jāatzīst, ka par saņemto uzaicinājumu biju nedaudz pārsteigts, jo līdz šim neesmu sevi pozicionējis kā pašu kvēlāko konservatīvo ideju līdzjutēju un atbalstītāju. Tomēr uztvēru to kā vēlmi viedokļu apmaiņā iesaistīt arī atšķirīgi domājošus cilvēkus, kas zināmā mērā ir pat diezgan progresīva ideja, tāpēc paldies pasākuma organizatoriem. Bez jebkādas ironijas – ļoti to novērtēju un cienu.

Pasākuma dalības noteikumos norādīta ģērbšanās etiķete: “Vīriešiem tumša žakete un sievietēm atbilstoši. Nepiemēroti apģērbtiem dalībniekiem ieeja pasākumā var tikt liegta.” Nebija īsti skaidrs, kas tieši sievietēm atbilstoši – varbūt sievietēm atbilstoši jāpaliek virtuvē? Drošības pēc atstāju sievu mājās, izgludināju izejamo kreklu, uzvilku žaketi un biju gatavs.

Kā jau viegli noprast pēc pasākuma nosaukuma “Ceturtā vara” – konference šoreiz veltīta sarunām par masu medijiem. Tātad principā biju trāpījis tieši desmitniekā.

Pieteikumā rakstīts šādi te: “Žurnālisti, no vienas puses, ir privileģēti tautas pārstāvji, kuriem ir tautas piešķirts finansējums, kā arī atvieglota un paātrināta pieeja varas gaiteņiem. No otras puses, viņiem sabiedrības un likuma priekšā ir pienākumi. Turklāt sabiedriskajiem medijiem, uz ko mēs koncentrēsimies gaidāmajā sesijā, tas viss ir atrunāts atsevišķā likumā.”

Konferenci iesāka viens no tās rīkotājiem – Jāzeps Baško, ar referātu “13 konservatīvas domas par sabiedriskajiem medijiem”. Tam sekoja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekles Sanitas Uplejas-Jegermanes uzruna, politologa, pasniedzēja un Konservatīvisma studiju centra direktora Anda Kudora viedoklis par sabiedriskajiem medijiem, laikraksta “Rīgas Apriņķa Avīze” galvenās redaktores Evas Lūses referāts (viņa nebija ieradusies, tāpēc to nolasīja Krišjānis Lācis), kā arī filozofa un LU Filozofijas un socioloģijas institūta vadošā pētnieka Māra Kūļa runa. Bet noslēgumā – paneļdiskusija.

Tā kā iepriekšējās “Demos” konferences video ieraksts viņu mājaslapā skatāms pilnā garumā, pieņemu, ka tāpat notiks arī ar ceturto sesiju. Sekojoši – arī šoreiz nepreparēšu visu pārāk detalizēti, bet vairāk reflektēšu uz tām lietām, kas man pasākumā ļoti patika vai nepatika. Pārējo interesenti noteikti varēs noskatīties paši.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu