Kad datorproblēma Y2K draudēja mūs aizsviest uz 1900. gadu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Y2K datorproblēma bija kļūme, kas draudēja izraisīt pamatīgu haosu pēc 1999. gada 31. decembra. Pēc gadu tūkstošu mijas pirmajā janvārī ar to saskārās programmētāji un datoru lietotāji visā pasaulē, tomēr daudzi skeptiķi uzskata, ka nekāda dižā problēma tā nebija.

Kad no 20. gadsimta 60. līdz 80. gadiem tika radītas pirmās sarežģītās datorprogrammas, programmētāji, lai taupītu datora atmiņu, četru ciparu vietā izmantoja divus, piemēram, 89, nevis 1989. Tuvojoties 2000. gadam, programmētāji apjauta, ka datori 00 varētu interpretēt nevis kā 2000., bet 1900. gadu. Tādējādi visas ieprogrammētās darbības un funkcijas pēc gadu tūkstošu mijas varētu piedzīvot krahu, jo tā vietā, lai pēc 1999. gada 31. decembra iestātos 2000. gada 1. janvāris, būs iestājies 1900. gada 1. janvāris.

Dokumentālajā filmā “Tūkstošgades laika bumba” (Time Bomb Y2K), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, labi parādīta šī masu histērija, kas valdīja lielā daļā sabiedrības pirms jaunā gadu tūkstoša iestāšanās. Toreiz īpaši nobažījušās bija bankas, kurām šī pāreja varēja sagādāt patiešām lielas problēmas, nemaz nerunājot par, piemēram, atomelektrostacijām, kurās dažādas drošības pārbaudes ir balstītas uz stingru grafiku. Nepareizs datums un laiks varētu izjaukt rutīnu, radot katastrofas draudus.

VIDEO: DOKUMENTĀLĀS FILMAS "TIME BOMB Y2K" KACEKLIS

Zināms, ka arī transporta sistēmas balstās uz precīzu laiku un datumu, tāpēc Y2K problēma varētu izraisīt pamatīgu haosu, īpaši aviācijā.

Y2K bija reizē programmatūras, gan aparatūras problēma. Programma ir tā, kas datoram pasaka, ko tam darīt, savukārt aparatūra ir pats dators. Datorprogrammu un datoru ražotāji steidza labot kļūmi un radīja dažādas programmas, kas varētu palīdzēt izšķirīgajā mirklī. Vislabākais izrādījās vienkāršākais risinājums, proti, divu ciparu vietā likt četrus.

Beigu beigās lielākā daļa problēmu bija atrisinātas. Interesanti, ka tādās valstīs kā Itālija, Krievija un Dienvidkoreja, kas īpaši neuztraucās par Y2K problēmu un nekādus īpašus mērus nepieņēma, pēc gadu tūkstošu mijas neradās diži vairāk problēmu kā tajās valstīs, kuras iztērēja miljonus, lai šo problēmu risinātu. Tādējādi pēc 2000. gada iestāšanās Y2K problēmu sāka uztvert kā sazvērestības teoriju un pasaules gala sludinātāju muļķības.

Tiesa, nebija arī gluži tā, ka pāreja jaunā gadu tūkstotī nesagādāja pilnīgi nekādas problēmas. 2000. gada janvāris bija izaicinošs daudziem. Piemēram, “uzkārās” daudzas kredītkaršu sistēmas un bankomāti.

Daži pat uz mirkli nosirmoja, saņemot rēķinus par 100 gadus ilgiem pakalpojumiem, savukārt citi īslaicīgi kļuva bagāti līdzīgu iemeslu dēļ.

Visā pasaulē gadu tūkstošu mijas dēļ tika uz brīdi apturētas 15 atomelektrostacijas, kā arī radās problēmas ar dažām naftas ieguves platformām. Havaju salas arī piedzīvoja elektrības pārrāvumus, savukārt Ķīnā un Honkongā radās problēmas ar valdības datoriem. Interesanti, ka Ņujorkas štatā kāds cilvēks Jaungada dienā videonomā par filmas “Ģenerāļa meita” (The General's Daughter) iznomāšanu saņēma rēķinu 91 ASV dolāra apmērā, jo kļūmes dēļ bija to iznomājis uz 100 gadiem, raksta “The Guardian”.

Y2K datorproblēmu joprojām vajadzētu uztvert kā brīdinājumu par briesmām, kā viens notikums var ietekmēt miljoniem neatkarīgu datorsistēmu. Tomēr mācību neviens nav guvis. Mūsdienās miljoniem sistēmu balstās uz GPS signāla, nodrošinot precīzu navigāciju, laiku, finanšu sistēmas un komunikācijas. Saules vētru laikā šis signāls var tikt traucēts vai pat izslēgts uz dienām vai pat nedēļām. Joprojām daudzas datorsistēmas izmanto vienu un to pašu programmatūru, tāpēc viens mērķtiecīgs hakeru uzbrukums var izraisīt neiedomājamu haosu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu