Venecuēla sola stingru atbildi, ja ASV naftas gigants sāks plānotos naftas izpētes urbumus Gajānas piekrastē (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lee Celano

Venecuēla ceturtdien solījusi apņēmīgu atbildi, ja ASV naftas gigants "ExxonMobil" sāks naftas izpētes urbumus Gajānas Esekibo reģiona piekrastē.

Venecuēla jau desmitgadēm uztur pretenzijas uz Esekibo reģionu, kas veido vairāk nekā divas trešdaļas no Gajānas teritorijas un kur mīt 125 000 no 800 000 lielā valsts pilsoņu kopskaita. Teritoriālās domstarpības saasinājušās kopš 2015.gada, kad "ExxonMobil" uzgāja Esekibo reģionā ievērojamas naftas iegulas.

Venecuēlas aizsardzības ministrs Vladimirs Padrino platformā "X" norādīja, ka "ExxonMobil" varbūt arī ir Savienoto Valstu un Gajānas aizsardzība, bet "jūras telpā, kas likumīgi pieder Venecuēlai, viņi saskarsies ar samērīgu, spēcīgu atbildi, kas atbilst likumam".

"ExxonMobil" otrdien paziņoja, ka šogad plāno veikt divus izpētes urbumus Esekibo piekrastē.

Kādreizējā Lielbritānijas un Nīderlandes kolonija Gajāna uzstāj, ka robežu ar Venecuēlu noteikusi arbitrāžas komisija vēl 1899.gadā. Taču Venecuēla apgalvo, ka dabisko robežu veidojot Esekibo upe, kas atrodas strīdus teritorijas austrumos, un ka šī robeža tikusi atzīta arī vēsturiski.

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro decembrī izsludināja pretrunīgi vērtētu nesaistošu referendumu, kurā, kā apgalvo Maduro režīms, vairāk nekā 95% venecuēliešu atbalstīja Esekibo aneksiju. Situācija vēl vairāk saasinājās, kad Lielbritānija nosūtīja uz reģionu savu karakuģi. Tas pamudināja Maduro sarīkot militāros manevrus pie robežas ar 5600 karavīru piedalīšanos.

Spriedze mazinājās pēc Maduro un Gajānas prezidenta Irfaana Ali sarunām decembrī, kurās viņi vienojās neizmantot spēku teritoriālā strīda risināšanai, un abu valstu ārlietu ministru tikšanās Brazīlijā janvārī.

Robežstrīdu pašlaik izskata Starptautiskā krimināltiesa Hāgā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu