ASV Pārstāvju palāta nobalso par iekšzemes drošības ministra impīčmentu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV iekšzemes drošības ministrs Alehandro Majorka.
ASV iekšzemes drošības ministrs Alehandro Majorka. Foto: Reuters/ScanPix

ASV Pārstāvju palāta, kuru kontrolē republikāņi, otrdien nobalsoja par impīčmenta procesa uzsākšanu pret iekšzemes drošības ministru Alehandro Majorkasu saistībā ar imigrācijas krīzi uz ASV un Meksikas robežas.

Konservatīvie republikāņi Pārstāvju palātā vaino Majorkasu par nelegālās imigrācijas pastiprināšanos, ko viņi raksturojuši kā "humāno katastrofu".

Kongresa apakšpalātas locekļi pieņēma divus impīčmenta pantus, apsūdzot Majorkasu par "tīšu un sistēmisku atteikšanos" īstenot imigrācijas likumu un par "sabiedrības uzticības laušanu".

Balsojums Pārstāvju palātā par impīčmenta procesa uzsākšanu pret Majorkasu tika rīkots arī pirms nedēļas, bet toreiz tas izgāzās, jo trīs no republikāņu kongresmeņiem atbalstīja demokrātus un impīčmenta procesa uzsākšana tika noraidīta ar 216 balsīm pret 214.

Uz jauno balsojumu otrdien ieradās Pārstāvju palātas republikāņu vairākuma līderis Stīvs Skelīss, kurš bija ārstējies no vēža. Pateicoties viņa klātbūtnei, par impīčmentu tika nobalsots ar 214 balsīm par un 213 pret.

"Līdztekus kara pieteikšanai impīčments ir nopietnākā pilnvara, kas piešķirta Pārstāvju palātai, un mēs esam atbilstoši traktējuši šo lietu," sacīja palātas spīkers Maiks Džonsons.

"Tā kā šis ministrs atsakās darīt darbu, kuram viņu ir apstiprinājis Senāts, Pārstāvju palātai vajag rīkoties."

ASV prezidents Džo Baidens nosodīja republikāņu kongresmeņus par šo lēmumu, nosaucot to par "kliedzošu nekonstitucionāla partejiskuma aktu, kas vērsts pret godājamu ierēdni, lai spēlētu sīkmanīgas politiskas spēlītes".

"Mēs turpināsim meklēt reālus risinājumus amerikāņu problēmām, un Pārstāvju palātas republikāņiem jāizlemj, vai pievienoties mums problēmas risināšanai, vai turpināt spēlēt politiku ar robežu," piebilda Baidens.

Majorkass ir pirmais ASV valdības loceklis, par kura impīčmentu nobalsojusi Pārstāvju palāta, kopš kara ministra Viljama Belknapa impīčmenta 1876.gadā.

Lai impīčments izdotos, Senātā divām trešdaļām senatoru jānobalso par Majorkasa atlaišanu. No 100 senatoriem 51 pārstāv Demokrātu partiju, tāpēc ir droši, ka ministrs impīčmenta prāvā Senātā tiks attaisnots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu