ES visiem digitālajiem pakalpojumiem sāk piemērot DSA prasības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

No šodienas Eiropas Savienībā (ES) visiem digitālajiem pakalpojumiem piemērotas Digitālo pakalpojumu akta (DSA) prasības.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) tīmekļvietnē publicēto informāciju DSA reglamentē tiešsaistes starpnieku un platformu, piemēram, tirdzniecības vietu, sociālo tīklu, satura koplietošanas platformu, lietotņu veikalu un tiešsaistes ceļojumu un izmitināšanas platformu darbību.

DSA galvenais mērķis ir novērst nelikumīgas un kaitīgas darbības tiešsaistē un dezinformācijas izplatīšanu.

DSA nosaka, ka platformām ir jāievieš pasākumi, lai apkarotu nelikumīgu preču, pakalpojumu vai satura izplatīšanu tiešsaistē, piemēram, mehānismi, lai lietotāji varētu atzīmēt šādu saturu un lai platformas sadarbotos ar, piemēram, pārdevējiem, kuriem iespējams noteikt identitāti.

Līdztekus ar DSA starpniecības pakalpojumu sniedzējiem, tostarp tiešsaistes platformām, ir jāpaziņo saviem lietotājiem, kāpēc tie ir izņēmuši savu saturu vai kāpēc piekļuve kontam ir ierobežota. DSA arī pilnvaro lietotājus apstrīdēt šādus lēmumus, izmantojot ārpustiesas strīdu izšķiršanas mehānismu.

Turklāt, lai nodrošinātu pārredzamību un tiešsaistes platformu nodrošinātāju satura moderācijas lēmumu kontroli, kā prasīts DSA, EK izveidoja DSA pārredzamības datubāzi. DSA pārredzamības datubāze ir pirmā šāda veida datubāze, kas dara publiski pieejamus visus tiešsaistes platformu nodrošinātāju sniegtos pamatojumus lēmumam par satura moderāciju.

DSA uzliek arī pienākumu tiešsaistes platformu nodrošinātājiem garantēt lielāku pārredzamību un kontroli pār to, kas pieejams platformu lietotāju plūsmās. Tas, kā norāda EK, iedzīvotājiem ļautu atklāt, uz kāda pamata tiešsaistes platformas sarindo saturu plūsmās, un iespēju atteikties no personalizētiem ieteikumiem.

Vienlaikus DSA aizliedz mērķorientētu reklāmu nepilngadīgajiem tiešsaistes platformās. Mērķtiecīga reklāma tiešsaistes platformās ir aizliegta arī tad, ja profilēšanā tiek izmantotas īpašas personas datu kategorijas, piemēram, etniskā piederība, politiskie uzskati, seksuālā orientācija.

DSA prasības kopš 2023.gada augusta jau tika piemērotas noteiktām platformām, kurās ir vairāk nekā 45 miljoni ES lietotāju (10% ES iedzīvotāju), tā sauktajām ļoti lielām tiešsaistes platformām vai ļoti lielām tiešsaistes meklētājprogrammām. Turpmāk DSA attieksies uz visiem digitālo platformu nodrošinātājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu