ANO Starptautiskā tiesa sāk izskatīt Izraēlas rīcību okupētajās teritorijās

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ANO augstākā tiesa - Starptautiskā tiesa - pirmdien sāk izskatīt Izraēlas politiku un rīcību okupētajās palestīniešu teritorijās.

ANO Ģenerālā asambleja lūdza tiesas vērtējumu par juridiskajām sekām Izraēlas rīcībai pret palestīniešiem okupētajās teritorijās 2022.gada nogalē pirms pērn sākās karš Gazas joslā, ko izraisīja tur valdošā kaujinieku grupējuma "Hamās" 7.oktobrī sarīkotais slaktiņš Izraēlā.

52 valstis un trīs starptautiskās organizācijas piedalās sēdē. Sēdi pirmdien sāks palestīnieši.

Izraēla 1967.gadā savā kontrolē pārņēma Jordānas upes rietumkrastu un Jeruzalemi. Pašlaik starp trim miljoniem palestīniešu dzīvo ap 700 000 Izraēlas kolonistu. Palestīnieši uzstāj uz neatkarīgas valsts izveidi teritorijās ar Austrumjeruzalemi kā galvaspilsētu.

Janvārī Starptautiskā tiesa uzdeva Izraēlai nepieļaut genocīdu Gazas joslā un darīt visu iespējamo, lai aizsargātu palestīniešu dzīvības ofensīvā, kas tika sākta pēc 7.oktobra slaktiņa.

Tiesas sākotnējais lēmums lietā, kas sākta pēc Dienvidāfrikas republikas apsūdzības Izraēlai par Genocīda novēršanas konvencijas pārkāpumu, arī nozīmē, ka Izraēlai ir jāatļauj humānās palīdzības ievešana Gazas joslā.

Izraēlas armija noliedz apsūdzības saistībā ar tās militāro operāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu