Ombude komentē sašutuma vilni izraisījušo "cūku komiksu" par Ukrainu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ombude komentē sašutuma vilni izraisījušo "cūku komiksu" par Ukrainu
Ombude komentē sašutuma vilni izraisījušo "cūku komiksu" par Ukrainu Foto: Ekrānuzņēmums

Publicējot "Cūku komiksu" sabiedrisko mediju portālā "lsm.lv" Krievijas iebrukuma Ukrainā otrajā gadadienā, medija redakcija pietiekami nenovērtēja ievainojamas cilvēku grupas iespējamo aizskārumu, sacīja sabiedrisko mediju ombude Anda Rožukalne.

Viņa pēc likumā dotās iniciatīvas, kā arī Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) aicinājuma uzsākusi vērtēt iespējamos ētikas pārkāpumus "Cūku komiksa" publikācijā.

Šobrīd Rožukalne saredz divas problēmas, proti, neatbilstošs publikācijas laiks, kā arī nepietiekama vēstījuma skaidrība un iespējamā ietekme uz ievainojamu sabiedrības grupu. Tā kā publikācija skar ne tikai mediju ētiku, bet mākslas interpretāciju, tad Rožukalne lūgs arī citu ekspertu viedokli.

Komentējot to, vai komikss ir bijis tik nepieņemams, ka tas bija jāizņem, mediju ombude atzina, ka, viņasprāt, tas ir bijis atbildīgs un pamatots lēmums. Iepazīstoties ar starptautisko mediju praksi, Rožukalne secinājusi, ka kopumā tas nav nekas neierasts. Nesen arī medijs "BBC" esot izņēmis kādu karikatūru un atvainojies.

"Es pozitīvi vērtēju medija lēmumu. Redakcija ir atzinusi, ka nepietiekoši novērtēja to, ka var aizvainot ukraiņus kā kara kontekstā ievainojamu grupu. Tas bija atbildīgs un pamatots lēmums," uzskata Rožukalne.

Taujāta, vai medija lēmumu ietekmēja Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča publiski paustais viedoklis, Rožukalne atbildēja noraidoši. Viņa atzina, ka laika skalā tas tā izskatījās, taču medijs šim jautājumam bija pievērsies jau ātrāk, jo redakcija pirms tam saņēmusi komentārus gan no ukraiņu pārstāvošas organizācijas, gan no citiem iedzīvotājiem.

TVNET jau vēstīja, ka plašu interneta lietotāju kritiku sestdien izpelnījās "lsm.lv" publicēts "Cūku komikss" par karu Ukrainā, kurā attēlotas cūkas militāristu formā, attēlojot Ukrainas kareivjus, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai, jo īpaši kara sākuma otrajā gada dienā.

Uzmanību tam bija pievērsis arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš tviterī, atzīmējot portālu, rakstīja, ka "jokot var un vajag, bet svarīgs ir arī konteksts".

Sākumā "lsm.lv" redakcija tviterī uz citu lietotāju sašutumu atbildēja, skaidrojot, ka komiksam ir sava "cūku" izcelsmes leģenda, kas atrodama pie katra jaunākā komiksa, un cūka var būt gan iedomāts būvnieks, gan nebraucošu vilcienu pasažieris, gan sporta spēļu dalībnieks, ikvienam no mums līdzīgs un atšķirīgs.

Taču vēlāk publicēts medija galvenās redaktores Martas Ceravas skaidrojums, atzīstot, ka portāls "nevietā un nelaikā izveidoja "Cūku komiksu" par karu Ukrainā".

"Atvainojamies, nevienu negribējām aizskart," pauda Cerava.

Publikācija no portāla izņemta.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu