Noskaties Pēc dēla nonākšanas Valsts aizsardzības dienestā ģimene zaudē Goda ģimenes statusu: kāpēc tā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Armīns Janiks (Aizsardzības ministrija)

Pēc spēkā esošās likumdošanas jaunieši, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, līdz 24 gadu vecumam skaitās ģimenes apgādājamie, bet, dodoties Valsts aizsardzības dienestā (VAD), jaunietis vairs neskaitās vecāku apgādībā, vēsta raidījums "4. studija".

Dienēt obligātajā militārajā dienestā un būt gatavam aizstāvēt savu dzimteni ir goda lieta. Taču pēc šā brīža likumdošanas ģimenes, kas izaudzinājušas šī goda pienākuma pildītājus, zaudē savu Goda ģimenes statusu.

Daudzbērnu ģimenes statusu Latvijā apliecina Goda ģimenes apliecība jeb "3+ karte". Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikts, ka par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Tātad – ja jaunietis turpina mācīties, līdz 24 gadu vecumam viņš skaitās vecāku apgādībā.

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības valdes priekšsēdētāja Elīna Treija uzskata, ka šis jautājums ir būtisks ne tikai daudzbērnu ģimenēm.

Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas konsultants Imants Parādnieks ir sagatavojis priekšlikumu par grozījumiem divos likumos – Bērnu tiesību aizsardzības likumā un Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā, un cer, ka nākamajā plenārsēdē tie var tikt skatīti.

Imants Parādnieks uzskata – ja deputātu vidū valdīs vienprātība, tad trijos lasījumos likuma grozījumus līdz jūlijam, kad notiks vasaras iesaukums, ir iespējams pieņemt.

Vairāk skaties sižetā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu