Rēzeknes domes opozīcija: Nepieņemot budžetu, dome pelnījusi atlaišanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzeknes pilsētas domes ēka.
Rēzeknes pilsētas domes ēka. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Rēzeknes dome pelnījusi atlaišanu, ja reiz nebija spējīga pieņemt budžetu, šādu viedokli pauda domes opozīcijas deputāti.

Ar Rēzeknes pilsētas domes koalīciju, kuru domē pārstāv astoņi no 13 deputātiem, aģentūrai LETA šodien neizdevās sazināties. Kā sacīja pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Nataļja Jupatova, koalīcijas deputāti domes atlaišanu varētu komentēt tad, kad tas būs pieņemts valdībā.

Opozīcijas deputāti, kas vēlējās pieņemt bezdeficīta budžetu, tagad ir ielikti "vienā maisā" ar koalīciju, izteicās domnieks Jāzeps Korsaks (NA/LZP/JV/LRA/LP). Valdības ieceltie administratori varēs sakārtot pilsētas finansiālo situāciju, taču viņiem būs daudz darba, jo dažādas nepilnības, nelietderīgi veiktas darbības, iespējams, arī likuma pārkāpumus viņi vēl tikai varētu atklāt.

Zinot [Aleksandra] Bartaševiča demagoģiju, to, ka cilvēki neanalizē notiekošo, kā arī atstādinātā mēra tieksmi pilsētā būvēt lielus objektus, "daudzi neizprot situāciju", domā Korsaks.

Opozīcijas deputāts uzskata, ka vēlētājiem Rēzeknē būtu jāpadomā, līdz kādai situācijai pilsēta ir novesta. Korsaks uzsvēra, ka pat Valsts kontrolei un Finanšu ministrijai, tāpat kā daļai domes deputātu netika sniegta pilnīga un patiesa informācija par pašvaldības finansiālo situāciju.

"Te būtu jādarbojas tiesībsargājošām iestādēm," aģentūrai LETA sacīja deputāte Ināra Groce (NA/LZP/JV/LRA/LP), norādot, ka, nepieņemot budžetu, Rēzeknes domes koalīcija faktiski "'ņirgājusies par valsti". Viņa norāda, ka daļai deputātu bijusi tāda kā nesodāmības apziņa. "Kurš kuru - tāda destruktīva spēle," domā Groce. Koalīcijai jau decembrī bijis skaidrs, ka viņi budžetu nepieņems, un viss, kas noticis līdz šim, bijusi tikai "laika vilkšana".

Daļa Rēzeknes iedzīvotāju dzīvo citā informatīvajā telpā, un viņiem "būs tikai viens varonis, līdzīgi, kā tas šobrīd ir kaimiņvalstī", sacīja opozīcijas deputāte. Līdz ar to ir iespējams, ka šī daļa arī nākamajās vēlēšanās balsos par Bartaševiču.

Lai startētu nākamajās vēlēšanās, būs nepieciešama zināma drosme, lai pieteiktos vadīt izsaimniekoto Rēzeknes pašvaldību. Ar nelielo budžetu, kāds būs pašvaldības rīcībā, plašos brīvprātīgās iniciatīvas pabalstus vismaz sākotnēji noteikti nebūs iespējams atjaunot, pieļāva politiķe.

"Mēs esam vai nu lielā [finansiālā] bedrē, vai tuvu tai," domā pašvaldības politiķe. No šī kritiena uz augšu būšot jākāpj pamazām, līdz ar to nepopulārie lēmumi būs jāpieņem arī nākamajam sasaukumam un būs jāskaidro, kāpēc nav tā, kas agrāk bija, rezumēja Groce.

Kā LETA rakstīja iepriekš, Rēzeknes pašvaldības 2023.gada budžeta izstrādē ir pieļauti vairāki pārkāpumi, secināts Valsts kontroles (VK) veiktajā revīzijā, kurā vērtēts, vai Rēzeknes pašvaldības rīcība budžeta un finanšu vadībā ir atbilstoša regulējumam.

Tāpat Rēzeknes pašvaldības dome ir vienīgā, kas noteiktajā termiņā nav apstiprinājusi 2024.gada budžetu, tādējādi pārkāpjot likumu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā tiks sagatavots un drīzumā virzīts izskatīšanai valdībā likumprojekts par Rēzeknes domes atlaišanu, pirmdien žurnālistus informēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Šo likumprojektu valdība varētu skatīt nākamajā vai aiznākamajā nedēļā, bet pēc tam tas tiks virzīts gala lēmuma pieņemšanai Saeimā.

Bērziņa atzina, ka plānots izvērtēt iespēju ļaut Rēzeknes pašvaldību vadīt administratoram līdz 2025.gada pašvaldības vēlēšanām, nerīkojot Rēzeknes domes ārkārtas vēlēšanas.

Iecerēts, ka Rēzeknē administratora funkcijas varētu pildīt trīs pārstāvji, kuriem varētu būt kompetence finanšu, juridiskajā vai citās jomās, kas saistītas ar pašvaldības darbu.

Ņemot vērā, ka likumprojekts par Rēzeknes domes atlaišanu jāizskata valdībā un gala lēmums jāpieņem Saeimā, ātrākais, kad varētu tikt atlaista dome, varētu būt marta beigas, atzina Bērziņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu