Sunaks plānu par nelegālo imigrantu sūtīšanu uz Ruandu raksturo kā "vērtīgu investīciju" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks
Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks Foto: FRANK AUGSTEIN/AP

Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks piektdien plānu par nelegālo imigrantu sūtīšanu uz Ruandu raksturoja kā "vērtīgu investīciju", šādi izsakoties pēc tam, kad valsts tēriņu uzraugs bija atklājis plāna visai prāvās izmaksas.

Plāns par pirmo 300 patvēruma meklētāju nosūtīšanu uz Āfrikas austrumu valsti britu nodokļu maksātājiem izmaksās vairāk nekā pusmiljardu sterliņu mārciņu, apliecināja Nacionālais Audita birojs.

Plāna īstenošana ir nepieciešama, lai atturētu desmitus tūkstošu nelegālo imigrantu, kas katru gadu Lielbritānijā ierodas nelielās laivās no kontinentālās Eiropas, uzskata premjers.

"Lai pilnībā panāktu šī jautājuma atrisināšanu, mums ir nepieciešama atturēšanas stratēģija," piektdien vizītes gaitā Skotijā žurnālistiem sacīja Sunaks.

"Mums ir jāspēj pateikt: ja jūs šeit ierodaties nelegāli, jūs šeit nevarēsiet palikt, jūs tiksiet pārvietoti uz drošu valsti."

"Tāpēc Ruandas plāns ir tik svarīgs - tā ir vērtīga investīcija, un es esmu pārliecināts, ka tas tiks īstenots," sacīja premjers.

Nedz Sunaks, nedz Iekšlietu ministrija nav atklājuši plāna izmaksas.

Tomēr Nacionālais audita birojs noskaidrojis, ka pirmo 300 migrantu deportēšana izmaksās vairāk nekā 540 miljonus mārciņu (630 miljonus eiro).

Opozīcijas leiboristi, kas konsekventi iebilduši pret šo plānu, summu nodēvējuši par "nacionālu skandālu".

Tomēr Sunaks sacīja, ka situācija "nav ilgtspējīga un ir netaisna".

Nodokļu maksātāji jau šobrīd maksā "miljoniem mārciņu katru dienu, lai izmitinātu migrantus viesnīcās", sacīja premjers.

Lēmums nelegālos imigrantus nosūtīt uz Ruandu tika pieņemts vēl 2020.gada aprīlī, kad premjerministra amatā bija Boriss Džonsons. Taču neviens nelikumīgais ieceļotājs tā arī uz Kigali vēl nav ticis nosūtīts, jo tas pastāvīgi ticis apstrīdēts tiesās.

Lielbritānija un Ruanda decembrī parakstīja jaunu līgumu, mēģinot atjaunot Lielbritānijas tiesu bloķēto britu valdības ieceri nosūtīt uz Ruandu patvēruma meklētājus, kas pretlikumīgi ieradušies Lielbritānijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu