Āboltiņa: Latvijas vēstnieks Nīderlandē kļūst arī par pārstāvi Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas vēstniece Nīderlandē Solvita Āboltiņa un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs akreditācijas vizītes laikā Rīgas pilī.
Latvijas vēstniece Nīderlandē Solvita Āboltiņa un Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs akreditācijas vizītes laikā Rīgas pilī. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latviju interesē piesaistīt Nīderlandes investīcijas augsto tehnoloģiju un zaļās enerģijas nozaru izaugsmē, norādīja jaunā Latvijas vēstniece Nīderlandē Solvita Āboltiņa.

Jau vēstīts, ka līdzšinējā Latvijas vēstniece Itālijā Āboltiņa savas darba gaitas turpinās kā vēstniece Nīderlandē. Februāra beigās Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs viņai Rīgas pilī pasniedza akreditācijas vēstuli.

Āboltiņa norādīja, ka turpinās stiprināt Latvijas un Nīderlandes divpusējās attiecības visos līmeņos, lai notiktu gan ministru un uzņēmēju vizīšu apmaiņa. Pēc vēstnieces paustā, prioritārie jaunā amata uzdevumi būs saistīti ar jautājumiem, kas attiecas uz drošību, tostarp atbalsts mūsu reģiona drošības un aizsardzības spēju stiprināšanai, un uz ekonomisko attīstību.

Viņa uzsvēra, ka Latvijai ir labas iestrādes, piesaistot investīcijas augsto tehnoloģiju un zaļās enerģijas nozaru izaugsmē. Pagājušā gada decembrī Latvijas valdība, kuru pārstāvēja Ekonomikas ministrija, Rīgas Tehniskā universitāte un Liepājas speciālā ekonomiskā zona, parakstīja saprašanās memorandus ar Nīderlandes kompāniju "Fokker Next Gen" par sadarbību ūdeņraža tehnoloģiju attīstīšanā jauna tipa pasažieru lidmašīnu ražošanai. Tāpat vēstniece atzīmē, ka ilgāku laiku nīderlandiešu uzņēmumi izrāda interesi iesaistīties atkrastes vēja parku izveidošanā Latvijā.

Āboltiņa norādīja, ka Hāga ir mājvieta daudzām ar starptautisko tiesiskumu saistītām institūcijām. Viņa atzīmēja, ka tiesiskums ir stipras un demokrātiskas valsts stūrakmens, viena no Eiropas Savienības pamatvērtībām. Tāpēc, vēstnieces ieskatā, ir svarīgi turpināt sniegt Latvijas atbalstu dažādiem starptautiskiem mehānismiem, lai nodrošinātu Krievijas valsts atbildību un tās amatpersonu saukšanu pie atbildības par pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā.

Viņa skaidroja, ka Latvijas vēstnieks Nīderlandē kļūst arī par Latvijas pastāvīgo pārstāvi Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijā (ĶIAO). Vēstniece atzīmēja, ka Latvijas nacionālās drošības interesēs ir stiprināt starptautiskās normas, kuras aizliedz ķīmisko ieroču izmantošanu. Viņasprāt, ķīmisko ieroču konvencijas pilnīga un efektīva izmantošana sniedz ieguldījumu starptautiskajam mieram un drošībai.

"Darbojoties ĶIAO, svarīgi būs arī ierobežot un atspēkot Krievijas veiktās dezinformācijas kampaņas pret Ukrainu, nepieļaut Krievijas nesodāmību par tās īstenoto agresijas karu Ukrainā," pauda Āboltiņa.

Vēstniece klāstīja, ka Nīderlande ir vieta, kur mājvietu raduši daudzi Latvijas valstspiederīgie. Tur patlaban studē vairāk nekā 1000 studentu no Latvijas. Viņa norādīja, ka Latvijai ir svarīgs ikviens tās pilsonis, tādēļ vēstniecība turpinās aktīvi uzturēt kontaktus ar tautiešiem, atbalstot diasporas un kultūras aktivitātes, sniegt informāciju par aktualitātēm Latvijā, tajā skaitā, par iespējām atgriezties.

Taujāta, kādi ir izaicinājumi abu valstu attiecībās, Āboltiņa minēja vēl lielāku Latvijas atpazīstamības Nīderlandē veicināšanu. Vēstniece apņēmusies turpināt iepazīstināt nīderlandiešus ar Latvijas kultūras un mākslas pasaules bagātībām, piemēram, atbalstot izpildītājmākslinieku koncertu vai mākslas izstāžu organizēšanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu