Vācijas ministre brīdina par Krievijas ietekmes pieaugumu Rietumāfrikā

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas attīstības ministre Svenja Šulce.
Vācijas attīstības ministre Svenja Šulce. Foto: dpa/scanpix

Islāma terorisms un Krievijas ambīcijas apdraud Sāhelas reģionu Āfrikā, paziņoja Vācijas attīstības ministre Svenja Šulce pirms došanās uz politiskām sarunām Burkinafaso un Beninā.

Kopš 2022.gada septembra militārā apvērsuma, kad pie varas nāca Ibrahims Traore, neviens Eiropas ministrs nav apmeklējis Burkinafaso.

Šulce vada Vācijas, Francijas un Eiropas Savienības izveidoto Sāhelas aliansi, kuras mērķis ir atbalstīt reģiona valstis. Vācija ir ceturtā lielākā attīstības organizācijas donore.

23 miljonu cilvēku apdzīvotajā Burkinafaso gadiem ilgi notikuši islāmistu teroristu uzbrukumi, kas notiek arvien tuvāk galvaspilsētai Vagadugu. Tikai pērn teroristu uzbrukumos nogalināti vairāki tūkstoši cilvēku. Aplēses liecina, ka vairāk nekā divi miljoni cilvēku bijuši spiesti meklēt mājas citviet valsts teritorijā.

Traores vadītā pagaidu valdība kontrolē tikai apmēram pusi valsts teritorijas un uz nenoteiktu laiku ir atlikusi šogad solītās vēlēšanas.

Līdzīgi kaimiņvalstīm Mali un Nigērai, kurās arī valda huntas spēki pēc pēdējo gadu apvērsumiem, Burkinafaso arvien vairāk tuvinās Krievijai.

Visas trīs valstis arī attālinās no bijušās koloniālās lielvalsts Francijas, kas agrāk sniedza militāro palīdzību un pretterorisma pasākumu atbalstu.

Vācijas attīstības ministre Burkinafaso plāno apmeklēt arī projektus, kuru mērķis ir apmācīt plašsaziņas līdzekļu prasmes, lai cīnītos pret dezinformāciju.

Otrdienas vakarā Šulcei ir plānots doties uz Burkinafaso demokrātisko kaimiņvalsti Beninu, kuru apdraud vardarbības izplatība pie tās robežas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu