Prezidents par Uplejas-Jegermanes demisiju: Pārējiem SEPLP locekļiem nebūtu jāizliekas, ka viss ir vislabākajā kārtībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Pārējiem diviem Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) locekļiem būtu publiski jāizsakās par Sanitas Uplejas-Jegermanes paustajām bažām nevis jāizliekas, ka viss ir vislabākajā kārtībā, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš otrdien Rīgas pilī tikās Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu.

SEPLP locekle Upleja-Jegermane otrdien iesniegusi padomei paziņojumu par amata atstāšanu pēc pašas vēlēšanās. Viņa norādīja, ka lēmums pieņemts galvenokārt divu iemeslu dēļ. Uplejai-Jegermanei bija no SEPLP atšķirīgs viedoklis par krievu valodas klātbūtni sabiedriskajos medijos. Tāpat SELPL loceklei bija jautājumi par "Cūku komiksa" publikāciju portālā "Lsm.lv" 24.februārī, kad apritēja divi gadi kopš Krievija uzsāka neizprovocēto karu pret Ukrainu.

Prezidents akcentēja, ka jānotiek plašākai diskusijai sabiedrībā, jo gaidāma Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio apvienošana. Tāpat plašāka diskusija ir vajadzīga arī ģeopolitisko notikumu dēļ, kas liek uzdot jautājumus par mediju lomu sabiedrībā, kura cīnās pret dezinformāciju un kura ir nemitīgi paļauta propagandas uzbrukumiem.

"Diskusija par sabiedrisko mediju, mediju vides lomu un vietu, vārda un preses brīvību, veidu, kādā mēs apspriežam strīdīgus tematus, strīdīgas publikācijas, cita starpā arī komiksus, ir vajadzīga. Demokrātiskā sabiedrībā ne tiesu vara, ne politiķi, ne valdība, Valsts prezidents, Saeima, žurnālisti nav neaizskarami. Diskutēt par mums, mūsu rīcību, izteikumiem var un vajag. Tāpat cieņpilnā veidā ir arī uz kritiku jāatbild," sacīja Rinkēvičs.

Viņš pauda nostāju, ka ir virkne jautājumu, kurus nevajadzētu paslaucīt "zem paklāja". Tie ir jāpārrunā. Valsts prezidents atzīmēja, ka Saeima ir nobalsojusi par Nacionālās drošības koncepciju. Tā paredz, ka no 2026.gada 1.janvāra arī sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kas ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai. Rinkēvičs uzsvēra, ka ir jākoncentrējas uz to, kā šis lēmums tiks izpildīts.

"Runa ir par to, kādā veidā mēs cīnāmies par savu informatīvo telpu. Diemžēl pagaidām es neredzu virzību uz to, kā tad mēs izpildīsim koncepcijā lemto, lai gan līdz noteiktajam termiņam ir palikuši divi gadi. Es gribētu detalizētāk dzirdēt, kā noritēs abu sabiedrisko mediju apvienošanas process. Jā, visi pagaidām strādā, taču SEPLP būtu jāsniedz sabiedrībai plašāka atskaite, kā mēs uz to ejam. Sabiedriskie mediji ir visas sabiedrības jautājums," teica Valsts prezidents.

Valsts prezidents: Kritēriji SEPLP loceklim ir augsti, un strauji atrast atbilstošu kandidātu nebūs nemaz tik vienkārši

Kritēriji Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome loceklim ir augsti, un strauji atrast atbilstošu kandidātu nebūs nemaz tik vienkārši, norādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš otrdien Rīgas pilī tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Daigu Mieriņu.

Valsts prezidents klāstīja, ka šodien ar Saeimas priekšsēdētāju pārrunājis procedūru, kādā Saeima balsos par Uplejas-Jegermanes atkāpšanos. Rinkēvičs iecerējis sagaidīt šo Saeimas lēmumu un paralēli tikties ar SEPLP locekli. Viņš atzīmēja, ka nekavēsies ar nākamā kandidāta izvēli, bet arī nesasteigs procesu.

Rinkēvičs pateicās Uplejai-Jegermanei par darbu un ieguldījumu SEPLP darbā. Valsts prezidents akcentēja, ka arī viņam ir daudzi jautājumi SEPLP. Viņaprāt, SEPLP locekles paustās bažas ir jāuztver nopietni. Tāpat ir jānotiek plašākai sabiedrības diskusijai.

"Sabiedriskie mediji ir svarīgi. To neatkarība ir absolūti svarīgi, bet demokrātiskā sabiedrībā par visiem jautājumiem var diskutēt un diskusijā var piedalīties visi sabiedrības locekļi. Tikšos un izrunāšos ar Upleju-Jegermani. Sāksim arī kandidātu meklēšanas un virzīšanas procesu. Es atturēšos no konkrētu termiņi minēšanas, jo ir likumā noteikta procedūra, kur Saeimai savs vārds ir sakāms par padomes locekles atbrīvošanu, kur prezidentam savs vārds sakāms par jauno kandidātu. Noslēdzošais vārds būs Saeimai, kura izvērtēs prezidenta izvēlēto kandidātu. Tāpat Saeimai būs jāpauž vai nu atbalsts, vai noraidījums," skaidroja Rinkēvičs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu