Lai cīnītos pret aplokšņu algām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) beidzot pamanījis kādu rīku, kurš burtiski radīts tāpēc, lai pēc iespējas ērtāk aplokšņu algas pārvērstu digitālā formā. Tie ir naudas iemaksas bankomāti jeb, kā es tos turpmāk saukšu, – aplokšņu algas iemaksas bankomāti.

Tie ir aparāti, kuri dažādos tirdzniecības centros un citviet visu mēnesi stāv pamesti, apputējuši un nevienam nevajadzīgi. Būsim reāli – kāpēc gan kādam ikdienā tāds varētu būt nepieciešams? Bet tad, pilnīgi negaidīti un precīzi tajos datumos, kad cilvēkiem parasti tiek izmaksātas algas, pie tiem izveidojas rindas.

Pats savulaik redzēju gadījumu, kad pie iemaksas bankomāta ilgi darbojās kāda sieviete. Viņai bija dažādas aploksnes ar naudu, un katrā no tām bija cita bankas karte ar PIN kodu. Tā nu viņa lika bankomātā arvien jaunas kartes un lādēja tajās skaidro naudu. Tas jau pilnīgi normāli, absolūti nekā aizdomīga, klasisks latviešu bizness.

Bet, lūk, VID nolēmuši šo sākt nedaudz pakontrolēt, jo ēnu ekonomikas apkarošanas plānā viens no uzdevumiem ir ciešāk uzraudzīt skaidras naudas plūsmu bankomātos. Un ne jau nu tā, ka tagad uzklups ikvienam, kuram reizi gadā radusies nepieciešamība dabūt kontā skaidru naudu. Vienkārši pētīs tos gadījumus, kad cilvēki, kuriem nav oficiālu ienākumu vai pat darba, regulāri reizi mēnesī ierodas pie naudas ielādes kastēm ar no zila gaisa uzradušos skaidru naudu.

Visu vienkāršojot vēl vairāk – ja tu maksā nodokļus un nečakarē valsti, tu esi drošībā. Noteikti ir vietas, kurās joprojām algas izmaksā skaidrā naudā, bet pavisam legāli. Ja tev darba līgumā norādīta alga un tādu pašu naudas summu tu ieliksi savā kontā ar bankomāta palīdzību, viss būs vislabākajā kārtībā.

Labi, man laikam joprojām sanāk pārāk aplinkus. Ja pavisam tieši un precīzi – par šādu VID soli satrauksies tikai nodokļu un alimentu nemaksātāji, valsts apčakarētāji un aplokšņu algu saņēmēji.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X