JVLMA rektors Prānis komentē izskanējušo informāciju par pedagogu uzmākšanos studentēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
JVLMA rektors Guntars Prānis.
JVLMA rektors Guntars Prānis. Foto: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) 2024. gada 9. martā ir vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā "Kultūršoks" izskanējušo informāciju par pasniedzēju uzmākšanos studentēm, portālu TVNET informē akadēmijas pārstāve Paula Prauliņa.

"Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, nedz Latvijas mūzikā," uzsver JVLMA rektors Guntars Prānis.

"Jebkuros apstākļos un situācijā es un Mūzikas akadēmija ir pret neētisku rīcību, pret diskrimināciju, pret jebkādu seksuālu varmācību. Mēs kategoriski iestājamies pret to un darīsim visu, kas ir mācību iestādes un manā kā rektora kompetencē, lai par šo nebūtu ne mazākās aizdomu ēnas, lai mūsu audzēkņiem tiktu sniegts viss nepieciešamais atbalsts un nerastos nekāda veida apdraudējumi, un lai mūsu studiju process būtu profesionāls un visaugstākās kvalitātes. Mēs neesam un nevienā brīdī neesam bijuši vienaldzīgi. Saistībā ar raidījumā izskanējušo esam vērsušies policijā un, sadarbojoties ar tiesībsargājošām institūcijām, darīsim visu nepieciešamo iespējamo pārkāpumu un noziegumu izmeklēšanai. Mums tas ir ļoti svarīgi," norāda Prānis.

JVLMA vēlreiz aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā. Tas var būt rektors, kāds no rektorāta biroja vai akadēmijas pasniedzējs; tās var būt tiesībsargājošās institūcijas, tiesībsargs; tie var būt trauksmes cēlēji.

"Lūdzu to nekavējoši darīt! JVLMA un es kā rektors personīgi rūpēšos, lai neviens iesniegums nepaliktu bez atbilstīgas ievērības un rīcības un lai mūsu studenti saņem visu iespējamo aizsardzību. Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu neadekvātu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, nedz Latvijas mūzikā," uzsver Prānis.

Kā ziņots, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā aģentūra LETA noskaidroja, ka policijā pagaidām nav saņemti iesniegumi par iespējamiem seksuāla rakstura nodarījumiem JVLMA.

Savukārt KM aicina JVLMA studentes, kuras cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu