Latvijas Mūzikas akadēmijas studentes saskārušās ar pasniedzēju seksuālu uzmākšanos (8)

Papildināts 23:14, 8. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Foto: Krists Spruksts/LETA

Raidījuma "Kultūršoks" žurnālistu rīcībā nonākušas vairākas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenšu liecības par pasniedzēju seksuālu uzmākšanos. Lai gan neviens pedagogs no darba nav atbrīvots, februāra sākumā izdots rīkojums par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem, stāsta raidījums.

"Aizgāja līdz tam, ka vienā rītā pamodos un man blakus gulēja pedagogs. Tik briesmīgu sajūtu es vēl nebiju jutusi. Kaut kā saņēmos, lai nokārtotu eksāmenu. Tas bija pretīgi. Viņš taču ir par mani tik daudz gadus vecāks," stāsta viena no studentēm.

Šajā konkrētajā gadījumā bijis iesaistīts alkohols un pasniedzējs izmantojis situāciju, jaunā sieviete apzinās, ka konkrēts izvarošanas gadījums nav noticis.

Citas studentes stāsts ietver reālu seksuālo vardarbību. Par konkrētu katedras vadītāju studente atminas, ka viņš meiteni sagrāba aiz sejas, piekļāva pie sevis un ar varu centies noskūpstīt.

Nedēļas laikā "Kultūršoka" rīcībā nonākušas vairākas liecības par vienu un to pašu pasniedzēju.

Viss sācies ar ziņām saziņas lietotnēs. Tur sūtīti aicinājumi satikties un arī nepiedienīgi komentāri par meiteņu izskatu. 

Citas studentes meiteni brīdinājušas, lai "nevelk īsus svārkus un nekrāso sarkanas lūpas".

Ziņas par pasniedzēju seksuālu uzmācību pa akadēmijas gaiteņiem klīst jau gadiem.

"Latvija ir tik maza valsts, kurā viena nepareiza rīcība var sagraut tavu karjeru un reputāciju. Mans vārds un viņa vārds ir nesalīdzināmi, tādēļ arī ir bailes, ka nenoticēs. Un tad saproti, ka cilvēks to dara ar pieredzi... Un, protams, man liekas, nevienam nav viegli publiski sevi atklāt kā upuri, jo daļa sabiedrības vienalga mēģinās saskatīt arī manu vainu tajā," klāsta studente.

Cita studējošā uzdod jautājumu: "Kam es to stāstīšu? Vadībai? Kāda jēga? Dažādi cilvēki joprojām strādā akadēmijā. Un vai kāds šajā sakarā ko ir darījis?"

Ir meitenes, kuras meklējušas palīdzību pie JVLMA rektora Guntara Prāņa. Kādas studentes konkrētai situācijai rasts īslaicīgs risinājums, bet jauniete joprojām nejūtas pasargāta.

"Ja pārkāpums ir zināms un ilgu gadu garumā nav risināts, tad tas jau ir atbalsts šādai rīcībai no vadības puses," komentē Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves.

Lai gan "Kultūršoks" piedāvājis dažādas sarunas iespējas, bet JVLMA rektors Guntars Prānis atbildējis tikai rakstiski. Viņš norāda, ka studenti tiek aicināti šādos gadījumos ziņot un nekavējoties vērsties ar iesniegumu pie akadēmijas rektora vai jebkura cita darbinieka.

Pēc tam sekotu tūlītēja rīcība, izskatīšana un vajadzības gadījumā arī disciplinārsods.

Šī gada 8. februārī Prānis izdevis rīkojumu par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros uzsvērts, ka jebkāda uzmākšanās neatbilst ētikas un uzvedības normām.

Pēc neoficiālas informācijas 8. februāra rīkojums tapis, kad kāds pasniedzējs noticējis studentes sūdzībai. Tai sekojusi arī anonīma aptauja par negatīvām pieredzēm ar pasniedzējiem.

Tās rezultāti šokējuši vadību.

"Es jūtu līdzi cietušajām studentēm, bet bez viņu liecībām un oficiāliem iesniegumiem nav iespējams neko iesākt," stāsta akadēmijas Senāta priekšsēdētāja Ilona Meija.

JVLMA studējošo pašpārvalde sola ļoti aktīvi iesaistīties situācijas risināšanā.

Studentēm, kuras piekrita runāt ar "Kultūršoku", bijis ļoti bail to darīt pat anonīmi.

"Administrācijai jārisina šie jautājumi, turklāt nekavējoties. Katra noklusēšana un jebkādi mēģinājumi lavierēt rada atkal pamatu jaunai nepieņemamai uzvedībai, es pat teiktu – noziegumam, " komentē Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela .

Depresija, panikas lēkmes, bailes, kauns un citas sekas vajā jaunās studentes, kuras cietušas no pasniedzēja seksuālās vardarbības vai uzmākšanās.

"Kultūršoks" šobrīd nepublicēs viņu rīcībā esošos pasniedzēju vārdus.

Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas nodaļas vadītāja Anete Ilves aicina cietušās studentes atsaukties, lai savāktu vajadzīgos pierādījumus.

Kultūras ministre Agnese Logina (P) paziņojusi, ka "ar vislielāko nopietnību jāattiecas pret šādiem studentu ziņojumiem un nekavējoties jāveic notikušā izmeklēšana".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu