VDD rēķinās ar Krievijas spiegošanas intensitātes pieaugumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saistībā ar plānoto Krievijas Rietumu kara apgabala reorganizāciju Krievijas spiegošanas intensitāte attiecībā uz Latviju tuvākā nākotnē varētu tikai vēl vairāk pastiprināties, teikts Valsts drošības dienesta (VDD) pagājušā gada darbības pārskatā.

Konkrētajā Krievijas apgabalā izvietotās karaspēka daļas militāra konflikta gadījumā būtu atbildīgas par karadarbību Ziemeļvalstīs Baltijas valstīs un Polijā. Reorganizācijā paredzēts šo apgabalu sadalīt divos apgabalos, pārdalot resursus un veidojot jaunus bruņoto spēku formējumus.

Prognozējams, ka saistībā ar šīm izmaiņām Krievijas bruņotajiem spēkiem būs jāizstrādā jauni operatīvie plāni, kas liks atjaunot militārās izlūkziņas par potenciālās karadarbības teritorijām, tajā skaitā Latviju.

Arī šogad Latvijas nacionālajai drošībai lielāko apdraudējumu radīs Krievijas specdienesti. Galvenais izlūkošanas veids saglabāsies izlūkošana no Krievijas teritorijas, specdienestu darbiniekiem strādājot savas valsts teritorijā un izlūkziņu ieguvei vervējot Latvijas valstspiederīgos, kā arī citu valstu pilsoņus, norādīts pārskatā.

Augstam vervēšanas riskam arī turpmāk būs pakļautas personas, kuras regulāri ceļo no Latvijas uz Krieviju vai Krievijas sabiedrotajām valstīm. Vienlaikus Krievijas specdienesti turpinās Latvijas valstspiederīgo vervēšanas mēģinājumus interneta vidē. Tie būs ieinteresēti savervēt personas ne tikai izlūkziņu ieguvei, bet arī atbalsta pozīciju veidošanai un kaitniecisku darbību īstenošanai Latvijā vai citviet Eiropā, tostarp Ukrainā.

Interesi par Latviju saglabās arī Baltkrievijas un Ķīnas specdienesti, taču to darbība nesasniegs Krievijas specdienestu aktivitātēm raksturīgo intensitātes un agresijas līmeni, prognozē VDD.

Kiberizlūkošanas apdraudējums arī 2024.gadā saglabāsies augsts. Latvijai naidīgu valstu kibergrupējumi turpinās veikt uzbrukumus ar mērķi iegūt tiem nepieciešamo izlūkinformāciju, teikts pārskatā.

Prognozējams, ka kibergrupējumi saglabās augstu interesi par iespējām kompromitēt savu mērķu piegādes ķēžu posmus, lai iegūtu piekļuvi galalietotāju iekārtām un realizētu savus stratēģiskos izlūkošanas mērķus.

2023.gadā VDD sāka astoņus kriminālprocesus saistībā ar aizdomām par spiegošanu. Tas dienestam līdz šim ir lielākais viena gada laikā sāktais kriminālprocesu skaits par spiegošanu. Puse no šiem kriminālprocesiem tika sākti ciešā sadarbībā ar Militārās izlūkošanas un drošības dienestu. Tāpat VDD turpināja izmeklēšanu iepriekšējos gados uz aizdomu pamata par spiegošanu sāktos kriminālprocesos.

Trīs kriminālprocesos VDD ieguva pierādījumus personu vainai spiegošanā un nosūtīja šo krimināllietu materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. VDD veiktā izmeklēšanas darba rezultātā aizvadītajā gadā pieciem spiegiem tika piespriests cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu