Latvijas Studentu apvienība saņēmusi signālus par iespējamu seksuālu vardarbību vairākās Latvijas augstskolās (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zephyr_p/Shutterstock

Latvijas Studentu apvienība (LSA) saņēmusi informāciju par iespējamu seksuālu vardarbību vairākās augstskolās, Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" atklāja LSA jaunievēlētais prezidents Alens Aleksandrs Čerņa, kurš amatā stāsies 9. aprīlī.

Latvijas Sabiedriskie Mediji vēsta, ka LS savā tīmekļvietnē ieviesusi sadaļu "Vajag palīdzēt!", kur ir iespējams anonīmi vai arī atklāti ziņot par pārkāpumiem augstākās izglītības iestādēs, stāstīja Čerņa.

Viņš norādīja, ka Studentu apvienība kopš palīdzības sadaļas publiskošanas saņēmusi divus ziņojumus.

Čerņa Latvijas Radio pauda: "Droši mēs noteikti nevaram būt [ka citur nav līdzīgu gadījumu]. Esmu arī pēc šī gadījuma pabijis sarunās, kurās daudzi citi stāsta par līdzīgām vai dzirdētām situācijām. (..) Arī tai skaitā [citās augstskolās]. Noteikti skatos, ka šī varētu būt plašāka mēroga problēma." Viņš nenosauca konkrētas izglītības iestādes un gadījumus par seksuālo varmācību citās augstskolās.

Jau vēstīts, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.

Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības. Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radušās bailes, kas traucējušas mācībām, izraisījušas veselības un citas problēmas.

JVLMA rektors Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām.

Prānis klāstīja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm. Prānis norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

Rektors aicina studentus šādos gadījumos nekavējoties vērsties ar iesniegumu pie rektora vai jebkura cita akadēmijas darbinieka, kuram persona uzticas un kura var palīdzēt jautājumu risināt.

Pēc rektora paustā, lai novērstu iespēju, ka kolektīvā atšķiras izpratne par to, kāda tieši rīcība nav atbilstoša vispārpieņemtajām uzvedības normām, viņš ir izdevis rīkojumu par JVLMA darbinieku uzvedības noteikumiem. Viņš akcentēja, ka visi akadēmijas darbinieki un studējošie ir iepazīstināti ar rīkojuma saturu.

JVLMA padome šovakar vēl pirms LTV raidījuma nonākšanas ēterā izplatīja paziņojumu masu medijiem, kurā norādīts, ka, reaģējot uz plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par iespējamām neētisku JVLMA mācībspēku rīcību attiecībā pret studentēm, tika sasaukta padomes ārkārtas sēde.

JVLMA padome uzskata, ka jebkura veida vardarbība attiecībā pret studentiem vai studentēm ir nepieņemama un pret to ir jāattiecas ar nulles toleranci. Lai stiprinātu drošības situāciju akadēmijā, padome nolēmusi nekavējoties izveidot drošu anonīmu anketu, kurā studenti vai studentes anonīmi var iesniegt sūdzības tieši JVLMA padomei.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu