VDD sadarbībā ar policiju arī šodien strādās pastiprinātā režīmā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brīvības piemineklis.
Brīvības piemineklis. Foto: Zane Bitere/LETA

Valsts drošības dienests (VDD) sadarbībā ar Valsts policiju arī šodien strādās pastiprinātā režīmā, lai savlaicīgi identificētu iespējamas provokācijas neoficiāli atzīmējamā leģionāru atceres dienā.

Piektdienas pēcpusdienā VDD norādīja, ka rīcībā esošā informācija neliecina, ka kādas personas vai personu grupas Latvijā mērķtiecīgi plānotu provokācijas leģionāru atceres gājiena norises laikā.

VDD vērtējumā provokāciju riski šogad ir augstāki nekā iepriekšējā gadā. Tas saistīts ar vairākiem faktoriem. Pirmkārt, nedēļas nogalē norisināsies arī Krievijas prezidenta tā sauktās "vēlēšanas", tostarp balsot varēs Krievijas vēstniecībā Rīgā.

Otrkārt, Latvijā un citās Baltijas valstīs pēdējā laikā ir fiksētas dažādas Krievijas specdienestu organizētas provokatīvas un kaitnieciskas aktivitātes, kuru nolūks ir veicināt nedrošības sajūtu sabiedrībā. Nespējot gūt cerētos panākumus Ukrainā, Krievija cenšas iebiedēt Latvijas un citu Eiropas valstu sabiedrību ar mērķi mazināt atbalsta sniegšanu Ukrainai, kā arī veicināt citu savu ārpolitikas mērķu sasniegšanu.

Treškārt, veicot informatīvās telpas monitoringu, VDD pēdējās nedēļās ir konstatējis starpetniskās spriedzes pieaugumu informatīvajā telpā.

VDD pastāvīgi analizē norises sabiedrībā un informatīvajā telpā, veicot risku izvērtējumu. Par konstatētajiem riskiem dienests informē Valsts policiju, kas gan leģionāru atceres gājiena laikā, gan agresorvalsts prezidenta tā saukto "vēlēšanu" norises dienā Latvijā īstenos pastiprinātus pasākumus sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanai pēc iepriekš izstrādāta plāna.

Patlaban VDD rīcībā esošā informācija neliecina, ka kādas personas vai personu grupas Latvijā mērķtiecīgi plānotu provokācijas leģionāru atceres gājiena norises laikā. Tomēr, ņemot vērā minētos faktorus, dažādas provokācijas nav izslēdzamas. Līdzīgi kā citus gadus, viens no VDD identificētajiem potenciālajiem riskiem ir citu personu fiziska vai verbāla vēršanās pret gājiena dalībniekiem.

Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par plānotām provokācijām nedēļas nogalē, aicināti nekavējoties sniegt iespējami detalizētu informāciju VDD. Ar dienestu iespējams sazināties jebkurā diennakts laikā, zvanot pa tālruni 67 208 964 vai rakstot uz e-pasta adresi "info@vdd.gov.lv".

VDD aicina iedzīvotājus neiesaistīties provokatīvās aktivitātēs un nereaģēt uz tādām. Tāpat dienests aicina iedzīvotājus kritiski vērtēt provokatīva rakstura, starpetnisko spriedzi veicinošus paziņojumus informatīvajā telpā.

Sestdien Rīgā plānots rīkot Otrajā pasaules karā kritušo latviešu leģionāru piemiņas gājienu un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa.

Gājiens, kā ierasts, sāksies plkst.11 pie Rīgas svētā Jāņa baznīcas Skārņu ielā 24. Tad tas virzīsies pa Skārņu ielu, Kaļķu ielu līdz Brīvības piemineklim.

Līdzīgi kā pērn, citi pieteikumi pasākumu rīkošanai 16.martā nav saņemti.

16.marts jeb leģionāru piemiņas diena ir neoficiāla piemiņas diena, kad latviešu leģiona veterāni un citi cilvēki piemin valsts iedzīvotājus, kuri cīnījās Vācijas bruņotajos spēkos latviešu leģiona sastāvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu