Austrumu slimnīcā krūts vēža pacientei veikta unikāla procedūra

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: RAKUS

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) pirmoreiz veikta intraoperatīvā staru terapijas procedūra, kas pielietota 68 gadus vecai sievietei ar diagnosticētu kreisās krūts agrīnu audzēju, informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

Intraoperatīvā staru terapija tiek izmantota, lai apstarotu audzēja ložu operācijas laikā uzreiz pēc audzēja izņemšanas, un tā dod iespēju atsevišķām pacientu grupām atteikties no pēcoperācijas - adjuvantas - staru terapijas. Pateicoties intraoperatīvās staru terapijas iekārtas veiksmīgam pielietojumam, RAKUS krūts vēža ārstēšana atsevišķām pacientu grupām kļūst vēl saudzīgāka, vienlaikus būtiski saīsinot ārstēšanās laiku.

Pirmā paciente, kuras ārstēšanā tika pielietota intraoperatīvā staru terapijas iekārta, bija 68 gadus veca sieviete ar diagnosticētu kreisās krūts agrīnu audzēju. Pacientei aizdomas par krūts audzēju sākotnēji tika konstatētas skrīninga mamogrāfijas izmeklējumā. Pēc precizējošiem izmeklējumiem RAKUS stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" tika diagnosticēts agrīns unifokāls krūts audzējs, mazagresīva krūts vēža apakštips. Lai gan sievietes vispārējais veselības stāvoklis bija labs, viņai tomēr bija hroniska, progresējoša neiroloģiska blakusslimība.

Krūts ķirurģijas nodaļas ķirurgs Kristaps Eglītis uzsver, ka konkrētajai pacientei audzēja lielums attiecībā pret krūts dziedzera izmēru bija neliels. Vadoties pēc rekomendācijām, gadījumos, kad audzējs tiek izņemts, saglabājot krūts dziedzeri, ir

nepieciešams nozīmēt pēcoperācijas - adjuvantu - staru terapiju, lai samazinātu audzēja atjaunošanās iespēju krūtī.

Eglītis skaidro, ka adjuvanta staru terapija var ilgt līdz pat četrām nedēļām. Īpaši sarežģītas ir situācijas, kad pacients dzīvo attālos Latvijas reģionos un nespēj izbraukāt uz saņemt staru terapiju kā ambulatoru pakalpojumu, un tas bija arī minētās pacientes stāsts.

"Lai gan pacients teorētiski varētu saņemt starošanu ambulatori, viņš ir spiests atrasties stacionāra palātā faktiski visu starošanas posmu. Papildus, ņemot vērā, ka konkrētajai pacientei pēcoperācijas staru terapija ir kontrindicēta neiroloģiskās blakusslimības izpausmju dēļ, viņas vienīgā ārstēšanas taktika līdz šim būtu bijusi krūts dziedzera noņemšana jeb mastektomija," norāda ķirurgs, piebilstot, ka tā būtu plašāka apjoma operācija ar sekojošu kosmētisku un fizisku defektu, kas samazinātu turpmāko dzīves kvalitāti.

RAKUS stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" Krūts ķirurģijas nodaļas ķirurģe Krista Arcimoviča uzsver, ka intraoperatīvā staru terapija pilnībā neaizvieto pēcoperācijas jeb adjuvantu staru terapiju un ir pielietojama speciāli atlasītai pacientu grupai. Gados vecākiem pacientiem ar agrīni diagnosticētu, unifokālu, mazagresīvu krūts vēža apakštipu, īpaši tādiem, kam ir blakusslimības, izmantojot intraoperatīvu staru terapijas kursu, var veikt krūti saudzējošāku operāciju, tādā veidā uzlabojot pacientu dzīves kvalitāti un būtiski samazinot tālākas ārstēšanas nepieciešamību un stacionēšanos slimnīcā uz ilgu laiku. Savukārt otra indikācija intraoperatīvai terapijai krūts vēža pacientiem ir mazināt adjuvantas staru terapijas kursa ilgumu, skaidro Arcimoviča.

Paciente pēcoperācijas periodā jutās labi, brūce sadzija primāri, bez sarežģījumiem, un pēc drenas izņemšanas paciente devās mājās.

Pateicoties intraoperatīvās staru terapijas pielietojumam, konkrētajai pacientei sagaidāmā turpmākā ārstēšana būs vien hormonterapija, kuru paciente varēs saņemt savā dzīvesvietā. Tādējādi pacientei nodrošināta veiksmīga onkoloģiskā ārstēšana, kas ir ne tikai ļoti efektīva un ar labu panesamību, bet vienlaikus būtiski samazina nepieciešamību atrasties stacionārā.

Intraoperatīvajai staru terapijas iekārtai ir potenciāls tikt izmantotai ne tikai krūts audzējiem, bet arī citu lokalizāciju audzējiem, taču katra pacienta konkrēta audzēja gadījumā multidisciplināra komanda ir tā, kas izvērtē, kāda ārstēšanas metode un kādā secībā tiek rekomendēta. Jaunieviestā ārstēšanas tehnoloģija ir pielietojama atlasītai pacientu grupai stingri saskaņā ar medicīniskām indikācijām.

Pasaulē ir pieejamas vairāku veidu intraoperatīvās staru terapijas iekārtas. Austrumu slimnīcā ir iekārta, kur apstarošana notiek ar elektronu daļiņām, kam lokālas terapijas gadījumā atbilstoši zinātniskās literatūras datiem ir pierādīta augsta efektivitāte. Minēto iekārtu iespējams izmantot, pateicoties multidisciplinārai pieejai un komandas darbam starp ķirurgiem, staru terapeitiem, anesteziologiem, medicīnas fiziķiem, radiogrāferiem, radiologiem, patologiem, operāciju un anestēzijas māsām.

Intraoperatīvā staru terapijas iekārta patlaban RAKUS ir vienīgā Baltijā, kuras efektivitāte ir apstiprināta klīniskajos pētījumos, un tā veiksmīgi pielietojama, operējot krūts vēža pacientes.

Eglītis aicina sievietes atsaukties mamogrāfijas skrīningam, kā arī būt vērīgām pēc skrīninga sasniegtā vecuma - ja vien tiek atrastas kādas izmaiņas krūts dziedzerī, doties uz papildu izmeklējumiem specializētā centrā.

"Jo agrīnāk mēs atrodam pārmaiņas krūts dziedzerī, jo veiksmīgāk šīs problēmas ir risināmas, īpaši papildus izmantojot arvien jaunas mums pieejamās tehnoloģijas. Agrīns krūts vēzis ir ārstējama slimība," iedrošina Eglītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu