Video Raidījums: Rīgā joprojām turpina darboties rašisma atbalstītāju vārdā nosauktā bibliotēka (5)

Papildināts 21:06, 20. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Raidījums: Rīgā joprojām turpina darboties rašisma atbalstītāju bibliotēka
Raidījums: Rīgā joprojām turpina darboties rašisma atbalstītāju bibliotēka Foto: Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu" sižeta

Krievu komiķa Mihaila Zadornova un viņa tēva Nikolaja vārdā nosauktā privātā bibliotēka nupat ievākusies jaunās telpās Barona ielā Rīgā. Jūrmalā dzimušais Mihails Zadornovs plašākai sabiedrībai pazīstams kā komiķis. Pirms septiņiem gadiem mirušais mākslinieks atbalstījis Krievijas diktatora Vladimira Putina zvērības Krimā, kā arī izplatījis Kremļa propagandu, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "Bez tabu".

Žurnālisti bibliotēkā ierodas tās pirmajā darba dienā pēc pārvākšanās no tā saucamā Maskavas nama. Grāmatu krātuvē atrodas vairāki cilvēki, kuri sarunājas krievu valodā. Vairākās vietās izvietotas Mihaila Zadornova fotogrāfijas, kā arī praktiski visa literatūra ir krievu valodā.

Viena no grāmatām īpaši pievērš "Bez tabu" žurnālistu uzmanību. Uz tās redzams arī okupācijas varas simbols - sirpis un āmurs.

Ieraugot, kas nonācis žurnālistu rokās, bibliotekāre pamet savu darba vietu, steidz grāmatu no rokām izraut un nolikt apmeklētājiem neaizsniedzamā vietā. "Mums pirmā diena, nav viss vēl kārtībā. Jums dzīvoklis uzreiz pirmajā dienā ir kārtībā?" žurnālistiem vaicā bibliotekāre.

Sākot no 2013. gada, bibliotēka saņēmusi dāsnu finansējumu no Maskavas. Deviņu gadu laikā grāmatu krātuvei pārskaitīti teju 400 tūkstoši eiro. Līdz 2022. gadam tie bija ievērojamākie bibliotēkas ieņēmumi, kas palīdzēja segt administratīvās izmaksas.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā finansējums no austrumiem bibliotēkai apsīcis. Tās virsvadību uzņēmies šveicietis Valters Denzs, kuram vienā ēkā ar bibliotēku ir uz rietumeiropiešiem orientēta krievu valodas skola.

Plašāk skaties televīzijas kanāla TV3 raidījuma "Bez tabu" sižetā! 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu