Dalailamas pārstāvis vēršas pie Kariņa ar lūgumu (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mohd Arhaan Archer / AFP / Scanpix

Tibetas budistu garīgā līdera Dalailamas pārstāvis šomēnes vērsies pie Latvijas ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa ar lūgumu mudināt Ķīnas valdību nekavējoties atbrīvot tibetiešus, kurus Ķīnas varasiestādes pagājušomēnes aizturēja par piedalīšanos miermīlīgā protestā, liecina TVNET rīcībā nonākusī vēstule, ko Kariņam adresējis Dalailamas pārstāvis Ziemeļeiropā, Baltijas valstīs un Polijā.

Šī gada 14.februārī vismaz 300 tibetiešu piedalījās miermīlīgā protestā pret HES celtniecību Dergē, Tibetiešu autonomajā prefektūrā Sičuaņas provincē Ķīnā, kā rezultātā tiktu applūdinātas divas apdzīvotas vietas, kuru iedzīvotājiem likts pārcelties. HES būvniecība arī novestu pie sešu gadsimtiem senu tempļu iznīcināšanas ar visām tajos esošajām vērtībām, norāda Dalailamas pārstāvis Ziemeļeiropā, Baltijas valstīs un Polijā Sonams Cerings Frasi. Viņa sūtītā vēstule datēta ar 11.martu.

Nedēļu vēlāk, kad Ķīnas amatpersonas un drošības struktūru pārstāvji apmeklēja divus tempļus, ko bija paredzēts nojaukt, viņi sastapās ar miermīlīgi protestējošiem tibetiešiem.

22.februārī Ķīnas policija pret protestētājiem lietoja spēku. Daudzi tibetieši, kuri todien protestēja, tika piekauti tik smagi, ka nācās ārstēties slimnīcā. Notika arī masveidīga aizturēšana.

Dalailamas pārstāvis norāda, ka HES saražoto elektroenerģiju plānots piegādāt tikai ķīniešu apdzīvotajām pilsētām, taču tibetiešiem no tās faktiski nebūs nekāda labuma.

"Nesenā vēršanās pret miermīlīgiem tibetiešu protestētājiem Derges apgabalā parāda, ka Ķīnas Komunistiskajai partijai ir vienaldzīgas tibetiešu pamattiesības un brīvības," norāda Frasi. "Ķīnas varasiestādes pašlaik ir pilnībā nobloķējušas piekļuvi internetam un sociālo tīklu platformās cenzē informāciju par protestu."

Frasi vēstulē aicina pasaules valstu valdības mudināt Ķīnu nekavējoties atbrīvot nelikumīgi aizturētos tibetiešu protestētājus un nodrošināt laicīgu medicīniskās palīdzības sniegšanu ievainotajiem, kā arī nekavējoties pārtraukt HES būvniecību Tibetā, ja iepriekš nav saņemta vietējo iedzīvotāju piekrišana un novērtēts projekta iespaids uz vidi.

Dalailamas pārstāvis arī lūdz mudināt Ķīnu pārtraukt tibetiešu piespiedu pārvietošanu no viņu vēsturiskajām zemēm, lai tajās veidotu tā dēvētos ekonomiskās izaugsmes projektus, kā arī cienīt tibetiešu tiesības praktizēt budismu un saglabāt senos tempļus.

"Ķīnas Tautas Republika ir parakstījusi vairākus starptautiskos līgumus, saskaņā ar kuriem tai ir jārespektē tibetiešu tautas tiesības un vēlmes," vēstulē norāda Frasi.

Lai gan kādreiz Dalailamu uzņēma Baltijas valstu augstākās amatpersonas, kopš 2013.gada šāda līmeņa tikšanās vairs nav notikušas. Kā 2019.gadā medijiem apliecināja toreizējais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Ārlietu ministrija vairs nerekomendēja tikšanās ar Dalailamu vai Tibetas trimdas valdības ministriem, kā arī nenodrošināja Tibetas pārstāvjiem protokolārus pasākumus.

Baltijas politiķi šādas attieksmes iemeslus sevišķi neslēpa. Latvijas parlamenta Ārlietu komitejas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš savulaik atzina, ka bijis protesta zvans no Ķīnas vēstnieka, pēc kura viņš centies pierunāt Saeimas deputātus neuzņemt Tibetas pārstāvjus Saeimā. Kaimiņvalstīs bija bijuši precedenti, kad augsta līmeņa amatpersonu tikšanās - tātad politiskā atbalsta izrādīšana - ar Tibetas pārstāvjiem noveda pie ekonomiska rakstura pretpasākumiem no Ķīnas.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu