7 muļķīgas kļūdas mājas tīrīšanā, kas neļauj sasniegt cerēto rezultātu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stock-Asso/Shutterstock

Mājas uzkopšana parasti prasa daudz laika un pūļu, tādēļ reti kurš ir sajūsmā par šo pienākumu. Turklāt bieži vien smagā darbā sasniegtais rezultāts neatbilst cerētajam un spēj uz ilgu laiku sabojāt garastāvokli. Ja ievērosi dažus vienkāršus noteikumus, perfekti tīra māja vairs nebūs neiespējamā misija.

Sadarbībā ar "Henkel" esam apkopojuši septiņu mājas tīrīšanā biežāk pieļauto kļūdu sarakstu un stāstīsim, kā no tām izvairīties.

Nemākulīgi izmantot putekļu sūcēju

Ja mājokļa uzkopšanu sāksi, “pastaigājoties” pa dzīvokli ar putekļu sūcēju un tikai pēc tam nolemsi noslaucīt putekļus no mēbelēm un nomazgāt spoguļus, tad liela daļa putekļu un netīrumu no slaukāmajām virsmām nonāks tieši uz grīdas.

Lai izvairītos no dubulta darba, labāk ir ievērot dzīvokļa uzkopšanas noteikumu “no augšas uz leju”, sākot tīrīšanu ar augstāk novietotajām virsmām: aizkaru stangām, skapjaugšām, tad kumodēm, plauktiem, un tā "nolaižoties" līdz grīdai.

Atceries, ka arī dīvāns un klubkrēsli pieder pie tām mēbelēm, kuras regulāri jāizsūc, jo apšuvumā un spilvenos uzkrājas daudz putekļu. Ja dzīvoklī ir mājdzīvnieki, tad situācija vēl vairāk pasliktinās.

Foto: Hananeko_Studio/Shutterstock

Pirms iedarbini putekļu sūcēju,

neaizmirsti pārbaudīt un nepieciešamības gadījumā nomainīt putekļsūcēja atkritumu maisu; ja to neizdarīsi un mājokli sūksi ar netīru filtru, putekļi slikti uzsūksies un tu tos tikai izkliedēsi pa visu dzīvokli.

Vēl viena populāra kļūda, ko pieļaujam, darbojoties ar putekļu sūcēju, ir uzkopšanas tehnika – parasti šīs ierīces izmantošana asociējas ar aktīvu berzēšanu, tomēr tā nav efektīvākā metode, kā izsūkt paklāju. Putekļu sūcējs kvalitatīvāk attīrīs virsmas, ja to vilksi, nevis stumsi, tāpēc sūkšanas laikā netīrākajās vietās veic velkošas kustības ar sūcēja uzgali.

Lietot vienu lupatu visām virsmām

Lai izvairītos no netīrumu pārnešanas no vienas virsmas uz otru, nevajadzētu mazgāt spoguļus, izlietnes un virtuves virsmas ar vienu un to pašu drāniņu. Iegādājies un izmanto katrai virsmai piemērota materiāla lupatas, atkarībā no nepieciešamā tīrīšanas veida vai izmantojamā tīrīšanas līdzekļa. Piemēram, ir svarīgi atdalīt aprīkojumu mitrai un sausai tīrīšanai. 

Tā, piemēram,

populāra kļūda, ko pieļauj teju ikviens, – spoguļus, logus un citas stikla virsmas uzreiz mazgā ar mitru drānu.

Šādi rīkojoties, putekļi un netīrumi tiek izsmērēti pa visu spoguli. Pareizi būtu vispirms noslaucīt virsmu ar sausu drānu, savākt putekļus, un tikai pēc tam spodrināt ar kādu no stikla virsmām paredzētajiem līdzekļiem, piemēram, CLIN Lemon stikla virsmu tīrīšanas līdzekli.

Foto: goffkein.pro/Shutterstock

Svarīgi ir arī regulāri atjaunināt tīrīšanas lupatu un sūkļu krājumus, jo ar laiku tajos uzkrājas baktērijas.

"Pārdozēt" tīrīšanas līdzekļus

Dozējot sadzīves ķīmiju "uz aci", mēs nereti krietni pāršaujam pār strīpu un tad paši žēlojamies par sekām. Ja veļas mazgāšanas līdzekļus, tīrīšanas līdzekļus un citu sadzīves ķīmiju izmanto pārāk lielos daudzumos vai koncentrācijā, efekts var būt gluži pretējs – tīrīšanas līdzekļa atlikums paliks uz virsmām, padarot tās lipīgas un piesaistot putekļus un netīrumus.

Tīrīšanas līdzekli nevajadzētu pūst tieši uz tīrāmās virsmas – labāk vispirms to uzklāt uz lupatiņas un tikai tad tīrīt mēbeles vai darba virsmas.

Pretējā gadījumā produkta pārpalikums uz virsmas izraisīs lielāku piesārņojumu un var pat veicināt mēbeļu – īpaši koka – neatgriezeniskus bojājumus. Pirms ķerties pie darba, izlasi lietošanas instrukciju un ievēro ražotāja norādes par ieteicamo daudzumu – tas palīdzēs ne vien sasniegt vēlamo rezultātu, bet arī ieekonomēt naudu.

Mazgāt tikai logu stiklus

Daži joprojām uzskata, ka logu tīrīšanas process aprobežojas tikai ar stikla mazgāšanu, kaut gan darbu saraksts ir krietni apjomīgāks. Ir ļoti svarīgi rūpīgi nomazgāt arī rāmjus un palodzes, turklāt plastmasas logiem ir jāiztīra un jāizmazgā arī visas drenāžas atveres, kurās uzkrājas netīrumi un mitrums. Ir rūpīgi jāizberž arī stikla savienojumu vietas (šim nolūkam ir ērti izmantot savu laiku nokalpojušu zobu birsti). Turklāt logu rāmji ir jāmazgā pirms stikliem. Mazgāt rāmjus pēc tam, kad jau ir nospodrināti stikli, būs līdzīgi, kā mazgāt grīdas un pēc tam slaucīt putekļus.

Lai ķertos pie logu mazgāšanas, bieži vien gaidām siltu un saulainu laiku, tomēr pareizāk būtu šim darbam izvēlēties apmākušos dienu bez nokrišņiem un vēja, jo saule sakarsēs stiklu, acumirklī nožāvējot jebkuru tīrīšanas līdzekli..

Foto: didesign021/Shutterstock

Lai kārtīgi notīrītu netīrumus, izmanto tieši stiklu tīrīšanai paredzētu līdzekli, piemēram, Clin logu tīrīšanas līdzekļu sērijas produktiem, un nebaidies to izsmidzināt pietiekamā daudzumā vai pat atkārtoti, jo tieši pārliekas taupības dēļ logi pēc mazgāšanas joprojām var būt svītraini.

Mazgāt izlietni ar trauku sūkli

Jāņem vērā, ka abrazīvā švamme, kas paredzēta trauku mazgāšanai, nav universālais kareivis tīrīšanā un ar to nevajadzētu berzt visu pēc kārtas, piemēram, virtuves vai vannas istabas izlietni. Trauku mazgāšanai paredzētajos sūkļos jau tā aktīvi vairojas baktērijas, tādēļ izlietņu tīrīšana tikai pasliktinās situāciju.

Lai iznīcinātu baktērijas, kas var uzkrāties švammes iekšpusē, un to dezinficētu, ieteicams izmazgāt sūkli trauku mazgājamā mašīnā vai sterilizēt mikroviļņu krāsnī.

Ar trauku švammi nevajadzētu berzt arī akmens, stikla un granīta virsmas, nerūsējošā tērauda priekšmetus, pannas ar pretpiedeguma pārklājumu un, protams, arī televizora ekrānu, planšeti vai portatīvā datora ekrānu!

Nepareizi izvēlēties un uzglabāt tīrīšanas līdzekļus

Daudzi mēdz ignorēt faktu, ka dažādām virsmām ir nepieciešami atšķirīgi tīrīšanas līdzekļi – katrs produkts ir paredzēts cīņai ar noteikta veida netīrumiem vai traipiem. Nepareiza izstrādājuma lietošana var izraisīt skrāpējumus, švīkas, krāsas maiņu vai cita veida neatgriezeniskus virsmas bojājumus, iecērtot robu ģimenes budžetā.

Foto: InesBazdar/Shutterstock

Tādēļ pirms tīrīšanas līdzekļu iegādes svarīgi ņemt vērā, kādam mērķim tie tiks izmantoti, un iepazīties ar ražotāja norādīto informāciju uz iepakojuma.

Jāņem vērā arī tas, ka daži sadzīves ķīmijas līdzekļi var zaudēt savu efektivitāti vai pat būt bīstami, ja tiek nepareizi uzglabāti, tādēļ seko līdzi sadzīves ķīmijas derīguma termiņiem, neturi tos tiešos saules staros vai bērniem un dzīvniekiem viegli pieejamā vietā.

Pareizi organizēta tīrīšanas piederumu uzglabāšana arī atvieglos nepieciešamo tīrīšanas līdzekļu atrašanu un piekļuvi tiem.

Ignorēt grūti sasniedzamas vietas

Diezin vai mājokli var uzskatīt par nevainojami tīru, ja uz grīdlīstēm, zem dīvāna vai zem skapja krājas milzīga putekļu kārta, kas mēnešiem ilgi tiek ignorēta. Tādēļ,

ķeroties pie mājas uzkopšanas, neaizmirsti arī par gružiem zem vannas, aiz skapja un televizora, neatliekot šo darbiņu līdz sezonas lielajai tīrīšanai.

Ja pieļausi šo kļūdu, nebrīnies, ka jau neilgi pēc istabas vidus izmazgāšanas grīda atkal būs netīra, jo ir tikai loģiski, ka pie mazākās gaisa kustības telpā to pārklās no kaktiem un stūriem izsprukušie putekļi. Galu galā, kad putekļu ir mazāk, pat elpot ir daudz vieglāk.

Raksts tapis sadarbībā ar "Henkel".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu