No dzīvnieku "audzētavas" izņemtos suņus plānots pārdot

CopyLinkedIn Draugiem X
PVD dzīvnieku audzētavā "Lieldeviņzare" izņem lielu skaitu suņu
PVD dzīvnieku audzētavā "Lieldeviņzare" izņem lielu skaitu suņu Foto: Pārtikas un veterinārais dienests

Marta vidū no audzētavas "Lieldeviņzare" Bauskas novadā izņemtos suņus pašlaik izmitina vairākas patversmes, un valsts plāno dzīvniekus pārdot, vēsta lsm.lv.

Pārbaudot audzētavu, Pārtikas un veterinārais dienests atzina, ka turēšanas apstākļi bijuši suņiem nepiemēroti, voljēri dubļaini. Tāpat arī notikusi nekontrolēta dzīvnieku vairošanās; līdz ar to arī suņu ciltsrakstu izdošanas tiesiskums ir apšaubāms.

19. martā par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem un ilgstošu konstatēto pārkāpumu nenovēršanu Pārtikas un veterinārais dienests no dzīvnieku audzētavas "Lieldeviņzare" suņus izņēma.

Bija nepieciešamas teju divas nedēļas, lai tik daudz suņiem atrastu pagaidu mājas, jo izrādījās, ka šo dzīvnieku uzturēšanai patversmēs valstij naudas nav.

"Normālās situācijās mēs nododam dzīvniekus glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā, kura arī maksā kādam par šo dzīvnieku glabāšanu. Šajā gadījumā, tā kā bija liels dzīvnieku skaits, diemžēl arī Nodrošinājuma valsts aģentūrai tādas naudas nav, par ko varētu samaksāt. Līdz ar to mēs vērsāmies pie patversmēm, kuras būtu ar mieru šos dzīvniekus glabāt līdz realizācijai bez maksas," skaidroja PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.

Nodrošinājuma Valsts aģentūrā uzsvēra, ka jau pēc pāris nedēļām patversmēm, kuras uzņēmās rūpes par suņiem, tiks piedāvāts tos iegādāties par aģentūras novērtēšanas komisijas noteiktu cenu.

"Ir jāsaprot, ka katra suņa glabāšana, tie ir izdevumi. Atbilstoši mūsu noslēgtajiem līgumiem tie ir, sākot ar trīs eiro par diennakti. Sanāk, ka mēnesī tie jau varētu būt 10 tūkstoši eiro. Mēs informējām PVD par šīm izmaksām. Normatīvais regulējums paredz, ka, ja mantas ilgstoša glabāšana rada zaudējumus, tad amatpersona nolemj par tās nodošanu realizācijā vai iznīcināšanai. Šajā gadījumā PVD ir nolēmis par šo suņu realizāciju," skaidroja Nodrošinājuma Valsts aģentūras Izņemto lietu pārvaldes vadītājs Raivis Mālijs.

Dzīvnieku aizsardzības biedrībās norādīja, ka tādu problēmu ar izņemtajiem suņiem nemaz nebūtu, ja gan patversmēm, gan dzīvnieku pavairotājiem no valsts puses būtu vienādas prasības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu