Krievija pie Somijas robežas izvieto arvien vairāk stratēģisko bumbvedēju (13)

TVNET
Foto: AP/Scanpix

Somu laikraksta “Helsingin Sanomat” rīcībā esošie augstas kvalitātes satelītattēli liecina, ka kopš pagājušā rudens Krievija ir izvietojusi aizvien vairāk lidmašīnu Olenjas bāzē pie Somijas austrumu robežas, un 17. martā tur atradās gandrīz 60 lidmašīnas un helikopteri.

Saskaņā ar laikraksta datiem oktobrī Olenjā bija aptuveni 50 militārās lidmašīnas, no kurām lielākā daļa, tāpat kā tagad, bija “Tu-95” un “Tu-22M” bumbvedēji.

Oļenjas lidlaukā Murmanskas apgabalā pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā bija vērojama salīdzinoši neliela aktivitāte, taču pēdējo divu gadu laikā tas ir kļuvis par vienu no svarīgākajām Kremļa aviācijas bāzēm. Krievijas lidmašīnas ir sākušas veikt uzbrukuma lidojumus no Olenjas uz Ukrainu.

Satelīta attēlā, kas uzņemts 17. martā plkst. 11.41, redzamas bumbvedēju lidmašīnas, transporta lidmašīnas, helikopteri un iznīcinātājs. “Helsingin Sanomat” ieguva attēlu sadarbībā ar Somijas uzņēmumu “Terramonitor”, kas specializējas satelītu attēlu analīzē.

Cita starpā augstas kvalitātes fotoattēls apstiprina, ka pasaulē lielākie virsskaņas bumbvedēji Tu-160 mēneša vidū nebija izvietoti Olenjā, kā tas bija, piemēram, 2022. gada rudenī. Lai gan attēla uzņemšanas brīdī lidmašīnas, iespējams, bija paslēptas vai lidojumā, “Helsingin Sanomat” minēja, ka pagājušā gada rudenī uzņemtajos satelītattēlos tās nebija redzamas. Krievijā ir mazāk nekā ducis “Tu-160” lidmašīnu.

Tomēr saskaņā ar somu laikraksta analīzi 17. martā lidlaukā atradās 11 “Tu-95”, pieci Mil helikopteri, 37 “Tu-22M”, viens “Sukhoi” iznīcinātājs un trīs divdzinēju un viena četrdzinējua “Antonov” transporta lidmašīna. Daži no “Tu-22M” jau ilgu laiku bija novietoti zem apmākušās debess, ņemot vērā to, kā ap tiem bija notīrīts sniegs.

Krievija ir bijusi spiesta pārvietot savus bumbvedējus uz Olenjas bāzi, jo tuvāk Ukrainai esošie lidlauki ir Kijivas bezpilota lidaparātu uzbrukumu mērķis. Tomēr Olenija ir tik tālu no Ukrainas, ka ar bumbām aprīkoti droni vismaz pagaidām to nevar sasniegt.

Tomēr, kā norāda “Helsingin Sanomat”, bumbvedēju paturēšana Olenjā ir stratēģiska problēma Krievijai, jo lidlauks atrodas tikai aptuveni 150 kilometru no Somijas robežas un Krievijas un NATO konflikta gadījumā būtu viegls upuris alianses raķetēm.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu