Orbāns saņēmis medaļu no prokrieviskā Bosnijas serbu līdera (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjers Viktors Orbāns
Ungārijas premjers Viktors Orbāns Foto: AFP

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien saņēmis medaļu no prokrieviskā Bosnijas serbu līdera Milorada Dodika, kuram ASV un Lielbritānija noteikušas sankcijas viņa separātiskās politikas dēļ.

Orbāns šodien apmeklēja Bosnijas serbu administratīvo centru Baņa Lukā, bet ceturtdien viesojās Sarajevā.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu, kas 1995.gadā izbeidza asiņaino pilsoņkaru, Bosnija un Hercegovina (BiH) ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā (FBiH). Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Rietumi bažījas, ka Krievija varētu mēģināt izraisīt nestabilitāti Bosnijā, lai nedaudz novērstu starptautiskās sabiedrības uzmanību no kara Ukrainā.

Eiropas Savienības (ES) līderi pagājušajā mēnesī vienojās sākt sarunas ar Bosniju par pievienošanos blokam, un Bosnijas un Hercegovinas trīspusējās prezidentūras locekļi pēc tikšanās ar Orbānu ceturtdien paziņoja, ka Bosnija turpinās virzību uz ES, un pateicās Ungārijai par atbalstu.

Orbāns, kurš bieži konfliktē ar Briseli, pauda viedokli, ka serbiem ir būtiska vieta Eiropā un ES nav atzinusi šo faktu.

"Es domāju, ka ES izturas pret Serbiju negodīgi. Serbija nesaņem atzinību, ko tā ir pelnījusi," sacīja Orbāns, kurš ir Serbijas populistiskā līdera Aleksandra Vučiča sabiedrotais. "Eiropa kaut kā nesaprot, ka serbi Eiropā ir būtiski. Bez serbiem Eiropā nav drošības. Bez serbiem nebūs veselīgas Eiropas Savienības," viņš piebilda.

Dodiks jau janvārī piešķīra Orbānam medaļu, bet pasniedza to viņam šīs vizītes laikā. Orbānu vizītē Bosnijā pavadīja Ungārijas uzņēmēju delegācija.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu