Zelenskis nav nopircis karaliskās ģimenes muižu Lielbritānijā (1)

Re:Check
Ronalds Siliņš, Re:Baltica, Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Krievijas medijos vairākkārt izplatīti maldi, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vai viņa ģimene kara laikā pērk dārgus nekustamos īpašumus. Marta beigās kāda it kā Lielbritānijas ziņu vietne apgalvoja, ka Zelenskis par 20 miljoniem mārciņu iegādājies Lielbritānijas karaliskās ģimenes muižu Kornvolā. Šī ziņa nonāca arī Latvijā, un Facebook ar to dalījušies vairāk nekā 200 cilvēku. Taču tā nav taisnība un maldu avots The London Crier, iespējams, ir maskējusies Kremļa propagandas vietne.

Kādā Facebook ierakstā teikts:

““Nabaga” Ukrainas prezidents! 🙂 ===> Zelenskis no Lielbritānijas karaļa nopirka savrupmāju par 20 miljoniem mārciņu! Zelenskis par 20 miljoniem sterliņu mārciņu nopirka Highgrove House no Lielbritānijas karaļa Čārlza III.”

Citā ierakstā attēls ar līdzīgu apgalvojumu pieteikts šādi:

“APSVEICAM!!! PARAZĪTU ar kārtējā īpašuma iegādi. “SLAVA Ukrainai! SLAVA herojiem!!!”

Tā nav taisnība. Zelenskis nav iegādājies šo īpašumu. Publiski atrodamā informācija liecina, ka muiža pieder Kornvolas hercogistei, ko pārvalda Princis Viljams. Nav nekāda pamata apgalvot, ka īpašums karaļnamam vairs nepieder. Haigrovas muiža un dārzi ir populārs tūrisma objekts, kurā tiek organizētas ekskursijas, darbnīcas un dažādi pasākumi.

Virsraksts vēsta: “Lielbritānijā stāsta, ka Zelenskis nopircis karaļa Čarlza III rezidenci.” Avots: Ekrānuzņēmums no Lenta.ru.
Virsraksts vēsta: “Lielbritānijā stāsta, ka Zelenskis nopircis karaļa Čarlza III rezidenci.” Avots: Ekrānuzņēmums no Lenta.ru. Foto: Ekrānšāviņš

Maldu avots ir vietne The London Crier, uz kuru vēlāk atsaukušies teju visi lielie Kremļa kontrolētie mediji, piemēram, Pirmais kanāls, REN TV un Lenta.ru.

The London Crier izskatās pēc pavisam parastas ziņu vietnes, un tajā rakstīts, ka šis medijs eksistē kopš 1863. gada. Taču, kā norāda faktu pārbaudītāji no Snopes, interneta lapa izveidota tikai šogad martā. Ir pamats aizdomām, ka tā ir kārtējā Kremļa propagandas vietne, kas maskējas kā Rietumu medijs. Par to liecina tas, ka daži raksti ir krievu valodā. Proti, kāds šķietami aizmirsis tos pārtulkot. Tāpat vietnes sadaļā par Krievijas iebrukumu Ukrainā galvenokārt ir raksti par Krievijas karaspēka sasniegumiem un Ukrainas neveiksmēm. Savukārt vietnes sociālo mediju saites ved uz kāda nesaistīta mājaslapu izstrādes uzņēmuma profiliem.

Secinājums: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nav nopircis Haigrovas muižu Lielbritānijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu