FOTO Atklāj BKUS Epilepsijas un miega medicīnas centra jaunās telpas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Trešdien, 10. aprīlī, tika atklāta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Epilepsijas un miega medicīnas centra jaunās telpas, informēja BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Gan epilepsija, gan miega slimības ir vienas no biežākajām hroniskajām neiroloģiskajām slimībām bērnu un pieaugušo vecumā. To savlaicīga atpazīšana un ārstēšana ir svarīga sabiedrības veselības nodrošināšanai. Pacientu skaits Latvijā ir vairāki desmiti tūkstošu.

Pēdējo dažu gadu laikā BKUS Epilepsijas un miega medicīnas centrā (EMMC) ir ieviesti vairāki Latvijai unikāli pakalpojumi. EMMC speciālisti ir savā jomā atzīti eksperti, un jau tagad valsts apmaksāti epilepsijas ķirurģiskās ārstēšanas pakalpojumi un miega izmeklējumi slimnīcā tiek veikti ne tikai bērniem, bet arī pacientiem dažādās vecuma grupās, kuriem vajadzīga palīdzība sarežģītās situācijās.

Bērnu slimnīcas EMMC mērķis ir, audzējot kapacitāti, izveidot valstī vadošo ārstniecības un zināšanu pārneses centru epileptoloģijas un miega medicīnas jomā. Tas ir iespējams, pateicoties speciālistu uzkrātajām zināšanām un pieredzei, kā arī jauno telpu un iekārtu sniegtajām priekšrocībām.

Jaunās telpas un iekārtas, kas iegādātas, pateicoties no valsts budžeta papildu piešķirtajiem līdzekļiem, bija nepieciešamas, lai ne tikai paplašinātu BKUS veikto epilepsijas un miega izmeklējumu skaitu, bet arī nodrošinātu, ka izmeklējumi un datu apstrāde notiek tam piemērotos apstākļos mūsdienīgās telpās, klāsta slimnīca. Līdz šim epilepsijas un miega izmeklējumi Bērnu slimnīcā notika tam pielāgotās telpās Neiroloģijas un neiroķirurģijas nodaļā.

EMMC speciālisti jau tagad apmāca veselības aprūpes personas no visas Latvijas veikt specifiskos izmeklējumus, tāpēc jauno telpu iespējas ir ļoti svarīgas arī BKUS darbinieku darba apstākļu uzlabošanā.

Jauno EMMC telpu izbūve un izmeklējumiem nepieciešamos iekārtu iegāde finansēta no valsts budžeta līdzekļiem, piesaistot arī ziedotāju atbalstu.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no BKUS infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana.

2021.un 2022.gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs, atklāts arī jauns rotaļu laukums. 2023.gadā durvis vērusi rekonstruētā ēka, kurā atrodas Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, vienā no ēkām izbūvētas telpas Bērna mājai jeb "Barnahus", rekonstruēta vēsturiskā Administrācijas ēka, labiekārtota parka zona un paplašināts automašīnu stāvlaukums. 2023.gada beigās tika atklāta jaunā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēka.

Pusgadu pēc EMMC atklāšanas 2024.gada rudenī pacientiem durvis vērs ēka, kurā atradīsies BKUS Neatliekamās medicīnas centrs un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas mājai, aptiekas paplašināšanai, Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem un citiem pacientorientētiem BKUS projektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu