Irāna plāno stingrākus pasākumus pret sievietēm, kuras nenēsā hidžābu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Irānas policija paziņojusi, ka ieņems bargāku nostāju pret personām, kas pārkāpj stingros islāma ģērbšanās noteikumus.

Policija musulmaņu gavēņa mēneša ramadāna noslēgumā paziņoja, ka no sestdienas piemēros stingrākus sodus sievietēm, kas neievēros prasības par galvas lakatu valkāšanu.

Visi pilsoņi, bet jo sevišķi meitenes un sievietes, tiek aicinātas ievērot morālās vērtības un sabiedrības reliģiskās normas, teikts policijas paziņojumā. Pagaidām gan nav skaidrs, cik stingri policija veiks pārbaudes.

Kopš masu protestiem 2022.gadā Irānas valdība bijusi pielaidīgāka jautājumā par ģērbšanos, galvenokārt tādēļ, ka policisti saskaras ar lielāku pretestību.

Protestus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve tikumības policijas iecirknī. Jaunā sieviete tika aizturēta par nepareizu galvas lakata valkāšanu.

ANO izveidota neatkarīga ekspertu komisija secināja, ka sievietes nāvi izraisīja fiziska vardarbība pēc aizturēšanas.

Varasiestādes pēc protestiem pastiprinājušas videonovērošanu. Tiek konfiscētas automašīnas, kas pieder sievietēm, kuras vairākkārt pieķertas braucam bez galvassegas, un slēgti veikali un restorāni, kuru klienti neievēroja ģērbšanās noteikumus.

Kopš 2022.gada protestiem aizvien vairāk irāņu sieviešu ignorē ģērbšanās noteikumus. Reliģiozie stingrās līnijas piekritēji cenšas pret to cīnīties, un drīzumā spēkā stāsies jauns likums, kas paredz drakoniskus sodus par pārkāpumiem. Reformu jau ir pieņēmis parlaments, taču tā vēl nav stājusies spēkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu