LTV: Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu šķīrējtiesa vērtē kā prettiesisku (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija Foto: Shutterstock

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padomes prasība par rektora Guntara Prāņa atcelšanu no amata ir prettiesiska, lēmusi JVLMA šķīrējtiesa, piektdien, 12. aprīlī, ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) "Dienas ziņas".

Padome šādu lēmumu bija pieņēmusi, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu no iespējamas pasniedzēju uzmākšanās cietušajām studentēm un uzskatot, ka tas palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu seksuālās vardarbības gadījumus akadēmijā.

Padomes lēmumu atbalstīja arī kultūras ministre Agnese Logina (P). 11.martā JVLMA padome izteica neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim, aicinot viņu atkāpties no amata, un bija lemts 10.aprīlī sasaukt akadēmijas Senātu sēdi, kura nenotika.

Šķīrējtiesa lēmusi atzīt, ka padomes faktiskā rīcība, organizējot Augstskolu likuma 17. panta 9. daļā paredzēto padomes un JVLMA Senāta sēdi, lai izlemtu jautājumu par rektora atcelšanu no amata, ir prettiesiska, jo neatbilst Augstskolu likuma 17. panta 9. daļas prasībām par rektora atcelšanas no amata rosināšanu, vēstīja LTV.

Padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons pastāstīja, ka Prānis ar advokātu palīdzību pats ir vērsies šķīrējtiesā. "Mēs nezinām to, kāpēc šķīrējtiesa ir lēmusi šādi vai citādi. Mums triju darbadienu laikā būs arī rakstiskais ziņojums. Tad mēs to izvērtēsim," pauž Tomsons, norādot, ka tas nemainīs padomes nostāju un, iespējams, pēc rakstiskā izvērtējuma vērtēs, kādas ir bijušas problēmas. Cik padomei zināms, problēmas ir bijušas formālas.

LTV ziņoja, ka pēc rakstiska lēmuma saņemšanas padome to izvērtēs un ar atzinumu vērsīsies pie Senāta. Ja būs nepieciešamība, padome neizslēdz jurista piesaistīšanas variantu.

Padomes iepriekšējā priekšsēdētāja Helēna Demakova, kura no šī amata atkāpās 16.martā, LTV iepriekš norādīja, ka padome saņēmusi informāciju, ka Prānis par iespējamo seksuālo uzmākšanos akadēmijā esot zinājis ilgstoši, jo studentes viņu par to esot informējušas, bet nekāda rīcība nav sekojusi. Prānis to noliedzis.

Jaunākā akadēmijas sniegtā informācija liecina, ka līdz šim JVLMA ir saņemti 15 ziņojumi par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem.

No tiem pieci ziņojumi ir pārbaudīti un saistībā ar tiem ir pieņemti lēmumi, kas darīti zināmi iesniedzējiem.

Pamatojoties uz iegūto informāciju un rektoram papildus iesniegtajiem pierādījumiem, divi darbinieki ir atstādināti no pienākumu pildīšanas. Vienam no viņiem arī ir uzteikts darbs, un viņa pēdējā darba diena JVLMA būs šī gada 18.aprīlis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu