Rīgā pulcējas ANO Klimata pārmaiņu eksperti (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.
Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis. Foto: Edijs Pālens/LETA

No šodienas līdz 19.aprīlim Rīgā pulcēsies vairāk nekā 100 ANO Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) ekspertu no 65 pasaules valstīm, lai sāktu darbu pie IPCC pirmā īpašā ziņojuma izstrādes par klimata pārmaiņām un pilsētām, informēja Klimata un enerģētikas ministrija (KEM).

Šodien notiks preses brīfings, kuru organizē KEM sadarbībā ar IPCC biroja pārstāvjiem un ekspertiem. Preses brīfingā mediju pārstāvji tiks iepazīstināti ar jaunākajām zinātniskajām atziņām par klimata pārmaiņām un pielāgošanos tām, klimata pārmaiņu scenārijiem, kā arī IPCC ziņojumu par klimata pārmaiņām un pilsētām, kuru plānots pabeigt 2027.gadā.

Savukārt, otrdien, 16.aprīlī, plenārsesiju atklās Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS). Plenārsesijā tiks pievērsta uzmanība klimata pārmaiņu ietekmei uz pilsētu infrastruktūru, iedzīvotājiem un pakalpojumiem, klimata pārmaiņu mazināšanas un pielāgošanās stratēģijas pilsētas ilgtspējīgas vides attīstībā un citām tēmām.

Trešdien, 17.aprīlī, IPCC pārstāvji piedalīsies Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē, lai iepazīstinātu un diskutētu par klimata pārmaiņām, klimata pārmaiņu mazināšanas iespējām, pielāgošanos tām un ar klimatneitralitāti saistītiem jautājumiem.

Tāpat 17.aprīlī paredzēta pētniecības projekta "Climaax" lektoru uzstāšanās, noslēdzot pasākumu ar paneļdiskusiju, kuru vadīs Latvijas pārstāve - IPCC darba grupas viceprezidente Zinta Zommers. Šajā sesijā piedalīsies gan IPCC pārstāvji, gan projekta pētnieki, kā arī Latvijas pašvaldību un plānošanas reģionu pārstāvji.

"Climaax" ir pētniecības projekts, ko iniciējusi Eiropas misija par klimata pārmaiņu pielāgošanos, un tā mērķis ir uzlabot Eiropas reģionu noturību pret klimata pārmaiņām. Šajā projektā, cita starpā, tiek izstrādāts atjaunināts plūdu riska novērtējums Latvijai, kā arī starpreģionāli riska novērtējumi ekstremāla karstuma vai sausuma ietekmei.

Ceturtdien, 18.aprīlī, sanāksmes dalībniekiem paredzētas tematiskās ekskursijas, kuras iekļauj tādas tēmas kā urbānā mežsaimniecība, zaļo zonu loma biodaudzveidībā un gaisa kvalitātē, kultūras mantojums, urbānā zaļā arhitektūra, koka arhitektūra un pilsētvides revitalizācija.

Noslēdzošajā dienā, 19.aprīlī, notiks Rīgas pašvaldības organizēts seminārs "Klimata pārmaiņas pilsētās un pielāgošanās tām". IPCC pārstāvji iepazīstinās ar speciālo ziņojumu saistībā ar pilsētu pielāgošanos klimata pārmaiņām, jaunāko pētījumu datiem, tostarp zaļās infrastruktūras un pilsētu zaļo zonu risinājumiem, kā arī izaicinājumiem, ar kuriem saskaras valstu pilsētas ceļā uz klimatneitralitāti.

Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (IPCC) ir organizācija, kas pēta klimata pārmaiņas. Organizācija regulāri publicē secinājumus par klimata pārmaiņām, un arī Eiropas Savienības un Latvijas klimata politikas ir balstītas IPCC secinājumos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu