Sadarbībai ar kultūras pieminekļu aizsardzības nozari veidos konsultatīvo padomi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kultūras ministre Agnese Logina.
Kultūras ministre Agnese Logina. Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Kultūras ministre Agnese Logina (P) gada sākumā aicinājusi Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi (NKMP) izveidot vēl vienu konsultatīvu padomi "sadarbībai ar kultūras pieminekļu aizsardzības nozarē iesaistītajām pusēm", informēja NKMP pārstāve Linda Zonne-Zumberga.

NKMP skaidro, ka Latvijā kultūras pieminekļu aizsardzības nozarē ilgstoši pastāvējušas dažādas konsultatīvas padomes, veidotas un strukturētas atbilstoši laika diktētām vajadzībām.

NKMP ieskatā kultūras pieminekļu aizsardzības nozare ir vienīgā starp citām kultūras nozarēm, kurā darbojas daudz konsultatīvo padomju, kurām ir savstarpēji atšķirīgi tiešie uzdevumu un darba specifika, taču ir viens kopējs mērķis - iesaistīt kvalificētākos speciālistus un panākt sabiedrības līdzdalību nozares darbībā.

NKMP atzīmē, ka patlaban kultūras pieminekļu aizsardzības nozarē darbojas sekojošas konsultatīvas padomes: NKMP Zinātniskā padome, Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, Brīvības pieminekļa un Rīgas Brāļu kapu padome, Sakrālā mantojuma padome, Rīgas Doma padome, NKMP Arhitektūras un mākslas mantojuma ekspertu padome, NKMP Arheoloģiskā mantojuma ekspertu padome, NKMP Mākslas un antikvāro priekšmetu ekspertu padome, NKMP Restaurācijas kvalifikācijas novērtēšanas ekspertu padome un Nozīmīgu kultūras pieminekļu atjaunošanas padomes.

Pēc NKMP aplēsām, kopējais padomēs iesaistīto speciālistu, ekspertu, nevalstisko un citu organizāciju pārstāvju skaits sniedzas pāri pusotram simtam. Bez minētajām padomēm izveidotas arī vairākas pašvaldību līmeņa padomes, kuras arī skar kultūras pieminekļu aizsardzības jomu. NKMP ir noslēgti arī sadarbības līgumi ar dažādām organizācijām, piemēram, Latvijas Reģionālās arhitektūras akadēmiju.

NKMP atzīmē, ka patlaban viena no izteiktākajām kultūras pieminekļu aizsardzības darba iezīmēm ir ievērojami lielais darba apjoms un tajā nepieciešamā profesionālā pieredze. Tāpat palielinājies izskatāmo jautājumu skaits, sarežģītības pakāpe, sagatavojamās informācijas apjoms.

"Pieaugums redzams arī dialoga veidošanā ar sabiedrību, kas no vienas puses ir pozitīvi, bet no otras, radījis papildus darba apjomu bez nepieciešamās administratīvās kapacitātes un finansējuma. Pārvalde ir saņēmusi arī viedokli, ka konsultēšanās jau šobrīd ir pārlieku plaša un pārspīlēta, kas tērē laiku un resursus. Katras jaunas padomes radīšanā jāpievērš uzmanība jau esošajām, lai kompetence nedublētos un nodrošinātu sistēmisku pieeju, kā arī jāņem vērā papildus darbs un organizatoriskā kapacitāte," uzsver NKMP.

Jaunās konsultatīvās padomes darbā tiks uzaicināti pa vienam pārstāvim no UNESCO Latvijas nacionālās komisijas, biedrības "Icomos Latvija", biedrības "Latvija Nostra", Latvijas Restauratoru biedrības, Latvijas Arheologu biedrības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas, Latvijas būvinženieru savienības, Latvijas Reģionālās arhitektūras akadēmijas, Latvijas Dabas un pieminekļu aizsardzības biedrības, Latvijas industriālā mantojuma fonda, "Latvijas piļu un muižu asociācijas", Latvijas Amatniecības kameras, Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanas biedrība, Latvijas mākslas zinātnieku un kuratoru biedrības, kā arī no atsevišķām izglītības iestādēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu