Igaunija joprojām meklē partnerus pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošanai rotācijas kārtībā

LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Igaunija vēl meklē NATO sabiedrotos, kas alianses austrumu flangā rotācijas kārtībā izvietotu pretgaisa aizsardzības sistēmas, pirmdien vēsta Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Par pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošanu Baltijas valstīs rotācijas kārtībā NATO dalībvalstis pērn vienojās samitā Viļņā. Igaunijā pērn bija izvietota Spānijas pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS, bet pagājušā gada nogalē to nogādāja atpakaļ Spānijā.

"NATO austrumu flangā kopumā varētu būt nepārtraukta pretgaisa aizsardzība. Šīm rotācijām vajadzētu būt regulārām un plānotām. Par to mēs sazināmies arī ar saviem sabiedrotajiem. Cita starpā arī ar Spāniju," sacīja Igaunijas NATO un Eiropas Savienības departamenta direktors Kalle Kirss, paužot cerību, ka izdosies vienoties ar sabiedrotajiem par sistēmas izvietošanu Igaunijā.

Igaunijas Starptautiskā aizsardzības un drošības centra pētnieks Toms Jermalavičus par vilšanos nodēvēja to, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas rotācijas kārtībā tiks izvietotas, pamatojoties uz valstu divpusējiem līgumiem, nevis NATO kopēju vienošanos.

Gaidāms, ka šovasar Nīderlande uz laiku nosūtīs pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" uz Lietuvu, kas stiprinās visu Baltijas valstu drošību, teica eksperts, piebilstot, ka Lietuva cer, ka Vācija, kas valstī izvietos savu brigādi, nosūtīs arī "Patriot" sistēmas.

Igaunija tuvāko gadu laikā saņems no Vācijas iepirktās vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, turklāt tās arsenālā ir Polijas tuva darbības rādiusa sistēmas "Piorun".

Pagājušā gada jūnijā NATO valstis vienojās par rotācijas modeli pretgaisa aizsardzībā, tādējādi reaģējot uz Baltijas valstu aicinājumiem stiprināt patlaban īstenoto gaisa patrulēšanas misiju.

Ņemot vērā pretgaisa aizsardzības līdzekļu trūkumu, Latvija, Lietuva un Igaunija ierosināja rotācijas kārtībā izvietot sabiedroto pretgaisa aizsardzības līdzekļus. Tas nozīmē, ka Rietumu partneri varētu pārmaiņus sūtīt militāro aprīkojumu uz kādu no Baltijas valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu