Draud ar kodoltriecienu, bet nekustamos īpašumus nesmādē: Putinam pietuvinātam politologam uziets vēl viens dzīvoklis ES (5)

TVNET
Papildināts 13:14, 16. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas diktators Vladimirs Putins un politologs, prezidenta ārpolitikas padomnieks Sergejs Karaganovs.
Krievijas diktators Vladimirs Putins un politologs, prezidenta ārpolitikas padomnieks Sergejs Karaganovs. Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter"

Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvinātam politologam un vienam no ietekmīgākajiem Krievijas ārpolitikas ekspertiem Sergejam Karaganovam, kurš pērn aicināja lietot kodolieročus pret Eiropu, pieder dzīvoklis Berlīnē. Sankciju dēļ viņš no šī īpašuma vairs nevarēs gūt peļņu, vēsta Krievijas neatkarīgais medijs "The Moscow Times".

Sankcijas Karaganovam Eiropas Savienība piemēroja pagājušajā gadā.

Karaganovs ir Valdaja diskusiju kluba Ārējās un aizsardzības politikas padomes goda priekšsēdētājs. Viņš arī ir Nacionālās pētniecības universitātes Augstākās ekonomikas skolas pasaules ekonomikas un politikas fakultātes zinātniskais vadītājs, kā arī regulāri konsultē Krievijas diktatora Vladimira Putina administrāciju.

Kā raksta "The Moscow Times", Karaganovam un viņa sievai Jekaterinai pieder dzīvoklis Berlīnes Prenclauerbergas apkaimē.

Dzīvokļa izīrēšana viņam mēnesī viņam ienesusi papildu ienākumus 850 eiro apmērā. 2023. gadā Putinam pietuvinātais politologs uzzināja, ka Eiropas Savienība pret viņu plāno piemērot sankcijas, tādēļ nolēma sev piederošo Berlīnes dzīvokļa daļu "uzdāvināt" sievai.

Kā vēsta "The Moscow Times", atsaucoties uz Vācijas tabloīdu "Bild", pērn martā Karaganovs caur starpniekiem ar Berlīnes notāru noformēja dāvinājuma līgumu.

"Bild" rīcībā esošie dokumenti un privātā sarakste liecina, kā Karaganovs plānojis apiet Eiropas Savienības sankcijas, tomēr viņa iecere nav vainagojusies ar panākumiem: Vācijas atbildīgās institūcijas "dāvinājumu" nav atzinušas pār spēkā esošu.

Šis ir jau otrai nekustamais īpašums, kas Putinam pietuvinātam politologam uziets Eiropas Savienībā.

Pērnā gada decembrī noskaidrojās, ka viņam pieder divstāvu dzīvoklis 84 kvadrātmetru platībā Venēcijā. Īpašums atrodas rosīgajā Kastello rajonā un ir reģistrēts uz paša Karaganova un viņa sievas vārda. Pēc sankcijām, kas pērn tika ieviestas pret Karaganovu, viņš zaudēja iespēju izmantot Venēcijas dzīvokli.

2016. gadā Karaganovs iestājās par Krievijas uzbrukumu NATO valstu teritorijai, bet pērn paziņoja, ka Krievijai būtu jāveic preventīvs kodoltrieciens pa Eiropas Savienības valstīm.

Šādu viedokli Karaganovs pauda rakstā, kas tika publicēts žurnālā "Profiļ". Rakstā viņš aicināja "salauzt Rietumu gribu" ar kodolieroču lietošanu vai to lietošanas draudiem.

"Rupji izsakoties, nepieciešams, lai Rietumi vienkārši atsienas un netraucē Krievijai un pasaulei virzīties uz priekšu," spriedelēja Putinam pietuvinātais politologs.

Tomēr tikai pie runām Krievijai nevajadzētu apstāties. Kodolretorika varot sasniegt līmeni, kad Krievija kodolieročus tiešām izmanto.

"Nu un ja neatkāpsies? Galīgi zaudējuši pašsaglabāšanās instinktu? Tad nāksies veikt triecienus pa virkni Eiropas valstu. (..) Tā ir morāli briesmīga izvēle – mēs lietojam Dieva ieroci, nolemjot sevi smagiem morāliem pārdzīvojumiem. Tomēr, ja tas netiks darīts, ne tikai Krievija var iet bojā, bet, visticamāk, pienāks gals visai civilizācijai," spriedelēja Karaganovs.

Karaganovs arī uzskata, ka risks, ka pret Krieviju tiek vērsts atbildes kodoltrieciens, esot minimizējams, ja Krievija pareizi īstenošot iebiedēšanas un lietošanas stratēģiju.

Viņu arī nesatraucot, ka kodolieroču iespējamo lietošanu neatbalsta arī Krievijas sabiedrotie, piemēram, Ķīna.

"Galu galā uzvarētājus netiesā, bet glābējiem pateicas," rezumēja Karaganovs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu