Pusaudža nonāvēšana Jūrmalā: Policijas reaģēšanā uz izsaukumu pārkāpumus neatrod

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Policija. Ilustratīvs attēls.
Policija. Ilustratīvs attēls. Foto: Schmidt_Alex/Shutterstock

Iekšējās drošības birojs (IDB) nekonstatēja nozieguma pazīmes Valsts policijas (VP) amatpersonu rīcībā, reaģējot uz izsaukumu par Jūrmalā janvārī notikušo pusaudža noduršanu, informēja IDB.

Naktī uz 11.janvāri Jūrmalā, Slokā, uz ielas tika atrasts 13 gadus vecs pusaudzis ar durtām brūcēm ķermenī, kurš notikuma vietā mira pirms Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ierašanās. Tolaik publiski izskanēja arī pārmetumi par VP amatpersonu iespējamu bezdarbību, nepietiekami ātri reaģējot uz ziņojumiem par notikušo, tāpēc Iekšējās drošības birojs pēc savas iniciatīvas sāka resorisko pārbaudi par amatpersonu rīcību.

2024. gada aprīļa sākumā IDB ir pabeidzis resorisko pārbaudi, tajā secinot, ka amatpersonu rīcībā nav konstatētas bezdarbības pazīmes, proti, VP amatpersonas, saņemot notikuma liecinieka pirmo zvanu uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, esot reaģējušas nekavējoties, rīkojušās profesionāli, atbilstoši situācijai un saskaņā ar normatīvo aktu prasībām.

Jau ziņots, ka portālam "rus.lsm.lv" kāda aculieciniece tika apgalvojusi, ka notikušais nav bijis parasts konflikts, bet gan masveida kautiņš. Sieviete pirmo reizi esot zvanījusi uz 113 un lūgusi viņu savienot ar Jūrmalas policiju. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests aģentūrai LETA gan norāda, ka zvans tika saņemts uz 112, nevis 113.

Sieviete informējusi, ka Slokā, iepretim pastam, jauniešu pūlis uzbrucis diviem bērniem. Tālāk sekojuši vairāki jautājumi, tomēr viņa nav varējusi nosaukt precīzu adresi, tāpēc lūgusi nodot informāciju Jūrmalas policijai. Uz to atbildēts, ka nekādu informāciju nevienam nenodos, jo nav konkrēta notikušā apraksta un adreses. Tad sieviete piezvanījusi uz 110, kur viņai atbildēts apmēram tas pats.

Saskaņā ar Valsts policijas izplatīto informāciju, naktī uz 11.janvāri ap plkst.1 Jūrmalas pašvaldības policisti, pildot darba pienākumus Jūrmalā, Slokā, netālu no ceļa pamanīja uz zemes guļam pusaudzi bez samaņas ar durtām brūcēm. Pašvaldības policisti uz notikuma vietu izsauca Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, bet cietušais gāja bojā vēl pirms mediķu ierašanās.

Saņemot informāciju par notikušo, uz notikuma vietu izbrauca VP Jūrmalas iecirkņa policisti, kuri sāka notikušā izmeklēšanu. Tika noskaidrots, ka mirušais ir 13 gadus vecs pusaudzis.

Pēc policijas sniegtās informācijas, vairāki jaunieši, kuri dzīvoja Slokas sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, bija devušies uz Rīgu, lai, iespējams, lietotu alkoholiskos dzērienus. Pēc tam viņi ar vilcienu atgriezušies Slokā, kur satikušies ar diviem sava vecuma jauniešiem, no kuriem viens vēlāk nogalināts.

Izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka starp minēto jauniešu kompāniju, kā arī cietušo jaunieti un viņa draugu bija norisinājies konflikts, kura laikā viens no jauniešu grupas, kas dzīvo bērnunamā, viņam divas reizes iedūris ar nazi sirds un vēdera rajonā. Pēc notikušā jauniešu grupa notikuma vietu pametusi, atstājot ievainoto jaunieti ar viņa draugu. Tajā pašā naktī Jūrmalas iecirkņa policisti ieradās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādē, kur sastapa iesaistītos jauniešus, kuri kopā ar audzinātājām tika nogādāti policijas iecirknī.

2010.gadā dzimušais pusaudzis, kurš iedūris otram ar nazi, iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā par klaiņošanu un zādzību no veikala. Pusaudzis, kurš tiek turēts aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu, vēl nebija sasniedzis 14 gadu vecumu jeb vecumu, lai viņu sauktu pie kriminālatbildības. Pārējo kompānijas jauniešu vecums bija 11 līdz 14 gadi.

Saistībā ar notikušo ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117.panta 12.punkta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavots nepilngadīgais.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu