Venecuēlas galvenā opozīcijas koalīcija vienojusies par kopīgu kandidātu prezidenta vēlēšanās

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Myriam B/Shutterstock

Venecuēlas galvenā opozīcijas koalīcija vienojusies vasarā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām virzīt bijušā diplomāta Edmundo Gonsalesa kandidatūru.

Par kandidātu, kas sacentīsies ar pašreizējo prezidentu Nikolasu Maduro, desmit partijas, kas veido koalīciju "Vienotā platforma", vienojās piecas stundas ilgā sanāksmē dienu pirms termiņa kandidātu izvēlei.

26.martā opozīcijai tika atļauts veikt sākotnējo Gonsalesa kandidatūras reģistrāciju pēc tam, kad valdība tika kritizēta, jo vēlēšanu iestādes bloķēja opozīcijas izraudzītās kandidātes Korinas Jorisas reģistrāciju. Līdz sestdienas pusnaktij opozīcijai jāpabeidz sava kandidāta reģistrācijas process.

Maduro valdība ir ierobežojusi opozīcijas aktivitātes pirms 28.jūlijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, lai gan bija solījusi nodrošināt godīgas vēlēšanas, lai tiktu samazinātas sankcijas. ASV prezidenta Džo Baidena administrācija trešdien atjaunoja sankcijas Venecuēlas naftas sektoram, kritizējot Maduro rīcību.

Bažasa par Maduro īstenotu demokrātijas ierobežošanu paudusi arī Kolumbijas un Brazīlijas valdība, kā arī Gvatemalas prezidents Bernardo Arevalo.

Pašpasludinātais sociālistu līderis Maduro pagājušajā mēnesī oficiāli sāka priekšvēlēšanu kampaņu, lai par prezidentu kļūtu trešo reizi ar amata termiņu līdz 2031.gadam.

Lai gan gaidāms, ka vēlēšanās būs vairāk nekā desmit kandidātu, tikai galvenās opozīcijas kandidātam ir iespējas apdraudēt Maduro atrašanos pie varas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu