61 miljards dolāru Ukrainai: kā vēsturiskais ASV lēmums ietekmēs situāciju frontē? (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV Pārstāvju palātas lēmums par 61 miljarda dolāru palīdzību Ukrainai ļaus nodrošināt efektīvāku aizsardzību, taču ievērojamām uzbrukuma operācijām ir nepieciešams vēl lielāks atbalsts, norādīja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

ASV jau paziņojusi, ka bruņojuma piegādāšana notiks ļoti ātri, jo loģistikas ceļi iepriekš ir sagatavoti. Šāda palīdzība ietekmēs ne tikai ukraiņus morāli pozitīvi, bet dos Ukrainas spēkiem veikt aizsardzības operācijas.

Ļoti nozīmīga loma būs "ATACMS" raķetēm, jo tas dos iespēju dot triecienus pa Krievijas spēku aizmuguri - štābiem, apgādes punktiem un loģistiku. Jautājums gan paliek atklāts, vai ukraiņi triecienus varēs vērst pa Krievijas teritoriju vai tikai okupēto teritoriju, ieskaitot Krimu.

"Redzam, ka Ukraina gatavo scenāriju pa Krimu, visticamāk, Krimas tiltu, jo tiek doti triecieni radariem, pretgaisa aizsardzības iekārtām," uzsvēra Slaidiņš.

Atklāts jautājums gan paliek ar situāciju frontes austrumos, kur Krievijas teritorija ir tuvu un apgādes līnijas krieviem darbojas.

Tāpat atklāts jautājums ir par to, vai ASV spēs Ukrainu apgādāt ar ieročiem arī nākamgad, jo 61 miljards dolāru jau būs iztērēti, uzsvaru liekot uz pretgaisa aizsardzību, lai spētu aizstāvēties pret Krievijas raķešu uzbrukumiem.

"Pagaidām nekas netiek runāts par kādu Ukrainas iespējamo pretdarbību, jo ar šo finansējumu noteikti nepietiktu. Tā vismaz uzskata vairums militāro speciālistu. Šis finansējums būtībā dos lielākas aizsardzības iespējas, bet ne plašu uzbrukumu," uzsvēra Slaidiņš.

Vienlaikus ASV palīdzība ļaus Ukrainai turpināt samazināt Krievijas militāro potenciālu, dodot triecienus, jo Ukraina ir izvēlējusies stratēģiju aiziet totālā aizsardzībā un mēģināt slāpēt Krievijas uzbrukumu jaudu.

"Iespējams, daudz ko mēs nezinām, tāpēc jāskatās kādas būs izmaiņas karadarbības zonā," piebilda eksperts.

Eksperts arī norādīja, ka laiks bruņojuma apgūšanai un loģistikai nebūs liela problēma, jo Ukraina saņems bruņojuma sistēmas, kuras jau līdz šim apgūtas.

TVNET jau ziņoja, ka ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai.

Palīdzība Ukrainai ir apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai. No kopējās summas - 95 miljardiem dolāru, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu dolāru.

Iepriekš publicētais likumprojekts paredz, ka no nepilna 61 miljarda dolāru paketes apmēram 23 miljardi tiks novirzīti ASV bruņojuma arsenālu papildināšanai, apmēram 14 miljardi dolāru paredzēti bruņojuma iepirkšanai Kijivai, bet 11 miljardus dolāru paredzēts novirzīt ASV militārajām operācijām reģionā.

Pēc Pārstāvju palātas apstiprinājuma likumprojektiem, tie tiks nosūtīti Senātam kā vienota pakete. Senatori ir solījuši nekavēties ar likumprojektu atbalstīšanu un arī prezidents Džo Baidens ir solījis, ka steidzami tos parakstīs.

Atbalsts Kongresa apakšnamā nozīmē, ka ir pārvarēts lielākais šķērslis Baidena prasībai par finansējumu atbalstam Ukrainai, kuru prezidents pirmo reizi izteica oktobrī, kad Ukrainas bruņojuma rezerves sāka izsīkt.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu