Ufo: "Kad ir kāda problēma, jāmeklē sabiedrotie!" (1)

Foto: publicitātes
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Radio dīdžejs, komiķis un LTV1 demokrātijas raidījuma “Kas te nenotiek?” vadītājs Kaspars Upaciers jeb Ufo ir pārliecināts, ka skaļa sūdzēšanās var būt produktīva, un "Ascendum" stāsta, ko, viņaprāt, mūsdienās nozīmē būt sūdzambībelei.

"Uzskatu, ka iekustināt procesus ar skaļu sūdzēšanos, protams, var. Un reizēm atrisinājumi ir pavisam vienkārši, vajag tikai atrast pareizo striķīti, ko paraustīt. Ilustrācijai man ir kāds stāsts. Pirms vairākiem gadiem kāds ražotājs gribēja pie Ogres būvēt būvmateriālu rūpnīcu. Sākās šūmēšanās, cilvēki cēlās kājās, protestēja. Tā kā mātes uzņēmums atradās Francijā, daži aizgāja piketēt arī pie Francijas vēstniecības. Vēstnieks paskatījās pa logu un piezvanīja uz rūpnīcu, lai noskaidrotu, kas īsti notiek. Rezultātā franči lika projektu pārtraukt un rūpnīca netika uzcelta.

Sūdzambībele!

Manā bērnībā, kas iekrita padomju laikos, bija tāds teiciens – sūdzambībele rakstāmgalds –, līdz ar to sūdzēšanās manas paaudzes cilvēkiem parasti ne ar ko labu neasociējas.

Bet laiki mainās, un šobrīd sūdzēšanās ir informēšana par nebūšanām, un tā ir laba lieta. Protams, jārēķinās, ka ne vienmēr lietas, kas sabiedrībā tiek skaļi iekustinātas, būs ar rezultātu. Bet doma – “ai, ko es tur iešu, kāda jēga” – ir jāatmet. Jo ir jēga! Kaut vai lai padarītu problēmas publiskas.

Arī es pats skaļi paužu lietas, kas mani satrauc. Protams, pirms izteikšanās publiski mūsdienās ir mazliet jāpadomā, jo viss, ko ieraksti internetā, tur arī paliek. Tomēr dažādie sociālie tīkli mūsdienās ir lieliska vieta, kur ikviens var izteikties un paust savas domas. Tāpat ir izveidota platforma Manabalss.lv, kas labi darbojas un var vismaz virzīt kaut kādus lēmumus. Vai lēmumi tālāk tiek pieņemti vai ne, tā jau ir cita lieta, bet tad būtu labi, ja tie cilvēki, kuri šos jautājumus virza, pavērotu, kāda ir reakcija, un nākamajās vēlēšanās vairs nebalsotu par tiem, kas nav viņu vērtības vai idejas pārstāvējuši. Cilvēkiem reizēm ir pārāk īsa atmiņa.

Meklē savējos!

Kad ir kāda problēma, jāmeklē sabiedrotie. Esmu novērojis, ka cilvēkus vislabāk spēj saorganizēt vai nu baigi lustīgie svētki, vai kopīga problēma. Arī es savulaik iesaistījos politikā, un kopā ar novada iedzīvotājiem izveidojām partiju, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās un varētu risināt kopīgās problēmas. Novadu tas mobilizēja, vēlēšanās piedalījāmies, un 12 gadus biju pašvaldības deputāts.

Tāpēc varu tikai iedrošināt, ka no vārda “partija”, tāpat kā sūdzēšanās, nevajag baidīties!

Vēl viens veids, kā apvienoties ar domubiedriem, ir dibināt biedrības. Mēs ar raidījumu “Kas te nenotiek?” braukājam pa Latviju un redzam, ka cilvēki šo iespēju izmanto, arī es esmu biedrības biedrs. Tiem, kas nav pārliecināti, vai vēlas nodarboties ar visām organizatoriskajām un papīru lietām, kas biedrības dibinātājam ir, iesaku vispirms paraudzīties apkārt. Iespējams, tavā novadā jau ir kāda biedrība, kas darbojas ar tiem pašiem jautājumiem, kas tev ir svarīgi. Reizēm labāk ir apvienot spēkus, nevis dibināt vēl vienu organizāciju.

Es pats aktīvu darbošanos sev pamatoju: ja man mazbērni kādā brīdī prasīs, kāpēc pie mums viss ir slikti, es varēšu atbildēt, ka darīju, ko varēju. Un nebūšu melojis!"

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu