Gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderi ir Saeimas deputāts Harijs Rokpelnis un Latvijas sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) priekšsēdētājs Jānis Dinevičs. TVNET+, turpinot intervēt sarakstu pirmos numurus, apsprieda ar viņiem savienības redzējumu par zaļo kursu un ES federalizāciju, ZSS vēlmi mainīt migrācijas politiku un veicināt Latvijas enerģētikas sfēru, kā arī drošības izaicinājumus, karu Ukrainā un lauksaimniecību.

Jūs rakstāt, ka "ES jārisina iedzīvotāju novecošanas jautājums", bet paši plānojat "veicināt vecuma vienlīdzību, paplašinot esošo Eiropas Savienības tiesisko regulējumu par vecuma diskrimināciju ārpus nodarbinātības jomās". Vai varat lūdzu šo paskaidrot detalizētāk?

H.R.: Tā ir daļa no "sudraba ekonomikas". Man liekas, ka arī ne tik sen nacionālajā līmenī izskanēja šis vārdu savienojums. Šobrīd 50–60-gadīgiem cilvēkiem sarežģīti nomainīt darbu vai, ja viņi paliek bez tā, atrast citu.

J.D.: Jūs droši vien [dzirdējāt] diskusijas, kas pašreiz notiek Latvijā, par trūkstošām darbarokām. Izskan piedāvājumi ievest darbaspēku vai [līdzīgi risinājumi]. Un tie sabiedrībā tiek uztverti neviennozīmīgi.

Manuprāt, spējīgus gados vecākus cilvēkus ar kaut kādiem atvieglotiem noteikumiem iesaistīt ekonomikā būtu viens no tiem ceļiem, ar kuriem mēs varētu mazināt darbaroku trūkumu Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X