Maska uzņēmums “Neuralink” atzīst problēmas ar smadzeņu implantu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Pirmajam pacientam “Neuralink” smadzeņu implants nedarbojās tik gludi, kā tas bija aprakstīts iepriekš. Īlona Maska uzņēmums tagad to atzīst – tiesa gan, ne gluži labprātīgi – savā bloga ierakstā. Daži no implanta 1024 elektrodiem, kas ar smalku adatu bija savienoti ar pirmā pacienta smadzenēm, vēlāk no tām atdalījušies, taču šie trūkumi daļēji jau esot novērsti.

Īlona Maska uzņēmumam “Neuralink”, kas nodarbojas ar smadzeņu implantiem, ir nācies saskarties ar problēmu, kas radās tā pirmajam pacientam. Dažas nedēļas pēc janvārī veiktās operācijas daži elektrodi atkal atdalījās no vīrieša smadzenēm, “Neuralink” atzina bloga ierakstā. Tomēr tas tika kompensēts, pielāgojot programmatūru. “Neuralink” publiskoja šo problēmu tikai pēc tam, kad par to uzzināja laikraksts “Wall Street Journal” un uzdeva uzņēmumam jautājumu.

“Neuralink” implantu izstrādāja, lai ļautu cilvēkiem ar savām domām darbināt viedtālruņus un citas ierīces. 2023. gada maijā uzņēmumam tika dota atļauja izmantot plakano un apaļo implantu klīniskos izmēģinājumos ar cilvēkiem. Tehnoloģija iepriekš tika izmēģināta ar pērtiķiem. Implantam ir 1024 elektrodi, kurus robots savieno ar smadzenēm, izmantojot ļoti smalku adatu. Klīniskajam izmēģinājumam “Neuralink” meklēja pacientus ar tetraplēģiju – paraplēģiju, kas skar kājas un rokas.

Kad cilvēki sāk kustēties, aktivizējas noteikta smadzeņu zona. Elektrodi uztver šos signālus. Ar kustības iztēlošanos vajadzētu pietikt, lai darbinātu kursoru datorā. Kā norāda uzņēmums, pirmais pacients ar “Neuralink” implantu tagad var, piemēram, sērfot internetā, spēlēt šahu un videospēli “Mario Kart”.

Veselības aprūpes iestāde uzrauga pētījumu

Atdalīto elektrodu dēļ sākotnēji samazinājās kursora darbības precizitāte un ātrums, paziņoja “Neuralink”. Reaģējot uz to, smadzeņu aktivitātes noteikšanas algoritms tika padarīts jutīgāks, un tika uzlabota tehnoloģija, kas to pārvērš kursora kustībās. Pēc programmatūras pielāgošanas precizitātes vērtības bija augstākas nekā iepriekš, teikts bloga ierakstā.

“Neuralink” nesniedza nekādu informāciju par elektrodu atdalīšanās iemesliem. Saskaņā ar “Wall Street Journal” informāciju viena no uzņēmuma teorijām bija, ka pēc operācijas galvaskausā varēja palikt gaiss. Pētījumu uzrauga ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA).

Līdzīga veida smadzeņu – datora saskarnes tiek pētītas jau gadiem ilgi, un dažiem cilvēkiem jau ir uzstādīti dažādi implanti. “Neuralink” ir arī vairāki konkurenti, kas arī vēlas izmantot šo tehnoloģiju komerciāli.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu