Gruzijas prezidente: Uz spēles ir Gruzijas izdzīvošana

TVNET/RFE/RL
Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili.
Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili. Foto: AP/Scanpix

Uzņemot Baltijas valstu un Islandes ārlietu ministrus, Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili brīdinājusi, ka pēc Krievijas parauga sastādītais "ārvalstu aģentu" likums parlamentā ticis pieņemts bez sabiedrības atbalsta un ka pašlaik "uz spēles likta Gruzijas izdzīvošana".

ziņots, trešdien vizītē Gruzijā ieradušies Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes ārlietu ministri. Vizīte notiek dienu pēc tam, kad Gruzijas parlaments pieņēma pretrunīgi vērtēto likumu par ārvalstu ietekmi, kas izraisījis nedēļām ilgus masu protestus.

Zurabišvili kopīgajā preses konferencē ar Baltijas un Islandes ārlietu ministriem atkārtoja solījumu uzlikt veto likumprojektam. Tomēr valdošajai partijai "Gruzijas sapnis" un tās sabiedrotajiem ir tik liels pārsvars parlamentā, ka ar prezidentes veto nebūs pietiekami, lai apturētu likuma pieņemšanu, vēsta medijs RFE/RL.

"[Valdība] neklausījās savas tautas balsī, neklausījās savu draugu padomos, neklausījās neviena cita brīdinājumos, bet darīja pa savam," norādīja prezidente. "Pašlaik uz spēles ir likta Gruzijas izdzīvošana."

Likumprojektu virza Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis". Likums paredz, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būs jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka šīm organizācijām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Likumprojekts līdzinās Krievijas "ārvalstu aģentu" likumam, ar kura palīdzību Krievijā tikuši apkaroti neatkarīgie mediji un nevalstiskās organizācijas. Šī un vēl citu uz vārda brīvību vērstu likumu piemērošanas rezultātā Krievijā faktiski vairs nepastāv pilsoniskā sabiedrība.

Pēdējos gados Zurabišvili ir noskaņota pret "Gruzijas sapņa" īstenoto politiku. Viņa preses konferencē paziņoja, ka iecerējusi drīzumā atklāt "Eiropas platformu", lai motivētu iedzīvotājus aktīvi piedalīties šogad gaidāmajās vēlēšanās.

"Mūsu tūlītējais plāns ir mobilizēt iedzīvotājus vēlēšanām, mierpilns ceļš uz nākotni, kurā mēs visi būsim ieguvēji un uzvedīsim mūsu tēvzemi uz mierīga un eiropeiska ceļa," viņa sacīja.

Gruzijas parlamentā pieņemto likumprojektu nosodījušas ASV, Eiropas Savienība, NATO un nevalstiskās organizācijas. 

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu