Jau šī gada februārī ASV izskanēja brīdinājumi par izlūkdienestu novērojumiem, ka Krievija attīsta pretsatelītu ieroci, potenciāli aprīkotu ar kodollādiņiem. Pēc tam, kad Krievija 16. maijā palaida jaunu Mēness pavadoni, kas atrodas vienā orbītā ar ASV satelītu, Pentagona pārstāvji norādīja uz to kā šo potenciālo kodolieroci. Vai bruņošanās sacensība kosmosā ir sākusies?

ASV Aizsardzības departamenta pārstāvji sarunās ar medijiem skaidri norāda, ka izlūkdienestu vērtējumā Krievija attīsta ar kodolierīci aprīkotu kosmosa ieroci, kas paredzēts citu satelītu iznīcināšanai, tomēr Krievijas amatpersonas šādas apsūdzības noraida. Kaut gan pretsatelītu ierocis, atšķirībā no parastas atombumbas, tiešā veidā neapdraud cilvēku dzīvības uz zemes, kodolieroča detonēšana kosmosā radītu nopietnas sekas, iznīcinot satelītus, no kuriem mūsdienās atkarīga dažnedažāda civilā infrastruktūra, piemēram, telekomunikāciju, zinātniskās pētniecības, izlūkdienestu vai meteoroloģiskās sitēmas un pat lauksaimniecība.

Publiski nav zināms, kāda veida kodolierīci Krievija attīsta, tomēr Pentagons šobrīd jau ir pārliecināts, ka Krievijas jaunākais orbītā palaistais satelīts varētu būt tās potenciālais nesējs.