Noskaties Latvijā ik gadu no melanomas jeb ādas vēža mirst ap 80 cilvēku (1)

TVNET/TV3 ziņas
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijā ik gadu ādas vēzi atklāj vairāk nekā 200 cilvēkiem, bet aptuveni 80 no šīs slimības mirst. Melanoma ir viena no agresīvākajām vēža formām, tāpēc gadu no gada speciālisti visā pasaulē atgādina par nepieciešamību pievērst uzmanību jautājumiem, kas saistīti ar ādas veselību, kā arī mudinātu cilvēkus nebaidīties un doties pie dermatologa, vēsta "TV3 Ziņas".

Sondras meitiņai Emīlijai – ir septiņi gadi. Tieši tik pat, kad ģimenē sākās jauns dzīves posms, kas balansēja uz robežas starp prieku par bērniņa piedzimšanu un smagu ziņu, ka Sondrai ir ādas vēzis ceturtajā stadijā.

Kā saka pati sieviete: šobrīd jūtas labi! Jau kādu laiku nav jālieto zāles, aktīvi darbojas biedrībā “Soli priekšā melanomai” un audzina meitu, kura šogad uzsāks skolas gaitas.

Dzimusi Liepājā, tāpēc sauli, pludmali un apdegušos plecus vienmēr uzskatījusi par normu. Jaunības gados apmeklējusi arī solāriju, bet onkoloģija likās kaut kas tāls un uz viņu neattiecināms. Taču tad pamanījusi augošu dzimumzīmi uz rokas.

Daktere Linda Kapteine–Veita teic, ka pats galvenais ir pārķert melanomu pašā sākumā. Tāpēc tikpat svarīgi ir arī katram pašam regulāri apskatīt savu ādu.

Pētījumi liecina, ka melanomas risks pieaug, ja cilvēkam āda ir apdegusi jau līdz 14 gadu vecumam. 

Mūsu valstī mirstība ir augstāka nekā citās Eiropas valstīs. Un te ir jautājums gan par laikus veiktajiem izmeklējumiem, gan arī valsts apmaksātājām zālēm šiem pacietiem.

Vairāk skaties "TV3 Ziņu" sižetā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu