Pirms desmit gadiem ārvalstu korespondents Pēteris Greste tika aizturēts Ēģiptē, gatavojot ziņu sižetus. Ēģiptes varasiestādes austrāliešu žurnālistu apsūdzēja terorismā un Ēģiptes nomelnošanā. Tā kā Grestem bija latviešu saknes, mēģinājumos panākt žurnālista atbrīvošanu iesaistījās arī Latvija. Konferences "Riga StratCom Dialogue" ietvaros intervijā portālam TVNET+ Greste stāsta, kā cietumā tika pie Latvijas pilsonības.

Strādājot raidorganizācijās BBC un CNN un ziņu aģentūrā "Reuters", Greste ziņojis no gandrīz visiem kontinentiem. Viņš pazīstams kā kara reportieris, kurš dokumentējis konfliktus Afganistānā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā. Taču viņa spožā karjera strauji aprāvās Ēģiptē.

2013.gada beigās Greste tika aizturēts viesnīcas numurā Kairā. "Sākumā es domāju, ka tā vienkārši ir milzīga kļūda. Domāju – tikko kā Ēģiptes varasiestādes sapratīs, ka mūsu darbam nav nekāda sakara ar terorismu, sapratīs, ka neradām nekādus draudus Ēģiptei un ka vienkārši darījām savu darbu, tad apsūdzības uzreiz tiks atsauktas," savas pirmās sajūtas pēc aizturēšanas apraksta Greste.

Tomēr tā nenotika. "Kad tika izvirzītas apsūdzības un sākās tiesas prāva, mēs apjautām, ka situācija ir daudz nopietnāka," viņš stāsta. "Pagāja laiks, kamēr apjēdzām, ka tas nav par mums – apsūdzībām nav nekāda sakara ar mums kā indivīdiem.