Valdībai jāatbalsta ģimenes arī ar mazāku bērnu skaitu (46)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Demogrāfisko lietu padomes lēmums ieviest nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 50% apmērā daudzbērnu ģimenēm ir vērtējams atzinīgi, taču pie šī lēmumu nedrīkst apstāties, un valstij ir jādomā, kā atbalstīt ģimenes arī ar mazāku bērnu skaitu, uzskata demogrāfs Ilmārs Mežs, paužot nožēlu, ka nav finansisti neatbalstīja priekšlikumu piešķirt nodokļa atlaidi progresīvi par katru bērnu.

Demogrāfs pauda nožēlu, ka Finanšu ministrija (FM) neatbalstīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālās drošības eksperta Pētera Leiškalna priekšlikumu piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi progresīvi par katru bērnu, proti, par pirmo bērnu tā varētu būt 20% nodokļu atlaide, par otro - jau 40% nodokļu atlaide, par trešo - 60%, bet ja ģimenē aug pieci bērni - varētu pilnībā atbrīvot no nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas. Latvijā ir aptuveni 0,5% ģimeņu, kurās aug pieci un vairāk bērni.

Mežs uzskata, ka ir jāmeklē risinājums arī tām ģimenēm, kuras savu materiālo apstākļu dēļ nav spējušas iegādāties nekustamos īpašumus, dzīvo īrētos vai radinieku mājokļos. «Ir jādomā, lai atlaides būtu taisnīgas un maksimāli vienlīdzīgas visām ģimenēm, neatkarīgi no viņu materiālās situācijas,» uzsvēra demogrāfs.

FM rīcība - neadekvāta

«Vēl nozīmīgāk būtu piespiest FM dubultot neapliekamo minimumu par katru apgādājamo, jo pašlaik FM ir izstrādājusi priekšlikumu palielināt neapliekamo minimumu visiem neatkarīgi no bērnu skaita, kas, manuprāt, ir ļoti neadekvāta rīcība. Nevis jāpalielina visiem, bet ar tādu pašu fiskālo ietekmi ir jādubulto neapliekamais minimums par katru apgādājamo. Tas būtu reāls atspaids cilvēkiem ar nelielām un vidējām algām, kuri redzētu, ka viņu maciņos paliek vairāki desmiti latu. FM ir gatava spert šādu fiskāli atbildīgu soli, taču sabiedrībai ir jāuzstāj, ka tas vispirms ir jādara par apgādājamajiem, un tikai tad par visiem pārējiem,» rosināja Mežs.

Demogrāfs pauda cerību, ka valdība katru mēnesi nāks klajā ar priekšlikumiem, lai atbalstītu ģimenes, kurās aug bērni, jo īpaši daudzbērnu ģimenes, kas uz saviem pleciem pašlaik iznes Latvijas nākotni.

«Atbalsta princips ir ļoti pareizs, ka vispirms ir jāpalīdz tiem, kuri no Latvijas iestāžu puses tiek visvairāk sodīti par to, ka viņi ir atļāvušies tādu greznību - vairākus bērnus. Pēc »Eurostat« datiem nabadzības risks ģimenēm ar trijiem un vairāk bērniem Latvijā ir visaugstākais, salīdzinot ar pārējām Eiropas Savienības valstīm. Citās valstīs valdības daudzbērnu ģimeņu nabadzības risku cenšas kompensēt ar dažādām atlaidēm, bet Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa atlaide būs pirmais solis,» sacīja demogrāfs.

Kā ziņots, Demogrāfisko lietu padome šodien konceptuāli atbalstīja ieceri ieviest nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi 50 % apmērā daudzbērnu ģimenēm. FM izstrādātais likumprojekts paredz nodokļa atvieglojumu 50% apmērā par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu. Atlaidi plānots piemērot, ja vecāki kopā ar bērniem dzīvo šajā īpašumā un ir tajā deklarējuši dzīvesvietu. Plānots, ka ģimenes atlaides varēs saņemt no 2013.gada 1.janvāra.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu